Откриха процедура по предсрочното отстраняване на Гешев

По 5 от исканията може да се допусне, че има основания за това

04.04.2022 | 17:32 Редактор: Тодор Петров

След близо 6 часа дебати Висшият съдебен съвет откри процедура по предсрочното отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. Искането беше внесено от министъра на правосъдието Надежда Йорданова и ще бъде разгледано по същество на пленум на 12 април. 

По 5 от исканията може да се допусне, че има основания за предсрочното освобождаване на обвинител номер 1, приеха кадровиците. За други 3 финалната дума е на Върховния административен съд, тъй като ВСС ги прие частично. А решението дали да обжалва това становище е на правосъдния министър. 

"Виждаме, че жалба не би спряла разглеждането на останалите решения, но ще направим своя анализ, ще направим всичко възможно всички основания да бъдат разгледани по същество", коментира Йорданова.

Преди днешното заседание на кадровиците Гешев каза, че предложението на Йорданова е политическо. Правосъдният министър отговори, че осъществява правомощията си по Конституция.

В своето становище, изпратено и писмено на членовете на Висшия съдебен съвет, Иван Гешев посочва, че в искането на правосъдния министър се смесват ролите на институциите и му се приписват отговорности в лично качество, които не са в правомощията на главния прокурор. 

"Оставам с впечатлението, че някой разбира върховенството на правото, което е политическа платформа на г-жа Йорданова, като нещо, което е било по времето на Тодор Живков и Брежнев, а не по начина, по който функционира целият ЕС", посочи Гешев.. 

"Правомощията на главен прокурор се изпълняват от конкретно физическо лице. Нито едно от основанията не са свързани с личния живот на г-н Гешев, а във връзка с неговите правомощия като главен прокурор. Дори за някои от обстоятелствата действително да са започнали действията и бездействията преди да бъде избран Иван Гешев, то негативният ефект е настъпил в неговия мандат и той не е предприел никакви действия", отвърна Йорданова.

Правосъдният министър изрази скептични очаквания към крайния резултат от своето искане. А освен пред кадровиците, отстраняването на Гешев беше поискано и от протест на сдружение БОЕЦ. 

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Истината
преди 2 години
Трябваше да направи полотическа и бизнес чистка, а политиците остснаха на власт чрез любониците си, а бизнесмените в чужбина. Успя да у ищожи архива на прокуратурата по места без да е сканиран за да не се вижда незаконното облагодетелстване с власт и държавни средства но зсбрави, че хората имат собствена псмет. Палач който не сече не е палач. Сигнализирай за неуместен коментар