Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Шаламанов: Разделението на обществото е риск за националната ни сигурност

Бившият министър на отбраната вижда проблем в лидерството в България

09.05.2022 | 20:35 Редактор: Теодора Патронова

"Разделението на обществото е реален риск за националната сигурност на България, защото виждаме от една страна в рамките на свободния свят - НАТО и ЕС, тече неочаквана консолидация по мащаб и по скорост, а в същото време в България върви към разделение и то такова, което връща в дневния ред на обществото въпроси, които като че ли бяхме приключили 1997-1999 година", коментира бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов в "Денят ON AIR".

По думите му връщането на тези въпроси е знак за проблем в лидерството в България, защото "когато веднъж е направен избор, лидерството е това, което носи отговорност за намиране на каузи, които обединяват".

Той обърна внимание, че вместо да се организираме в подкрепа на Украйна, да превъоръжим нашата армия, в развитие на отбранителните способности в НАТО и развитие на нашата устойчивост в ЕС, ние се връщаме назад. Бившият министър добави, че виждаме това по отношение на Русия - Украйна и влизането на РСМ в ЕС, но това е много тревожно. 

"Българите се бият пред Паметника на Съветската армия за каузи на други държави. За каузи, които са свързани с това, че България е обявена за неприятелска страна. На парада на 9 май ние сме свидетели отново на пълна подмяна на историческата истина и заклинания, насочени против Запада и в частност против България. Това е 100% отговорност на лидерството в България. Крайно време е този въпрос да бъде разрешен, за да не разрушим бъдещето на нашата страна", подчерта Шаламанов пред Bulgaria ON AIR.

Според него най-големият проблем при лидерството е, когато има разнопосочни послания и компромиси, които не са обяснени. Той изтъкна, че е важно да има ясни каузи, които ни водят напред, и да има лидери, които застават зад тези каузи. Гостът коментира, че парламентът не е успял да направи посланието ясно, а е останала голяма работа за вършене от правителството и президента. 

"Беше създадена възможност за намиране на компромис по един проблем, който беше изкуствено създаден, тъй като правителството е в пълното си право да взима решения. Единственият ангажимент на парламента е, ако трябва да бъдат заделени допълнителни средства от бюджета или да бъдат прехвърлени средства от едни разходи в други. Абстрактното военно-техническо сътрудничество с Украйна чрез ремонт е добро начало. Правителството беше създадено около един компромис, фокусиран върху съвсем друг тип задача, а задачата, която възниква сега с кризата в Украйна не е по силите на споразумението, което беше сключено за това управление", каза още Шаламанов. 

Докога ще издържи управляващата коалиция?

Ще изкара пълния си мандат въпреки различията и трусовете.
9%
Ще се разпадне съвсем скоро и до няколко месеца отиваме на избори.
55%
Ще издържи до края на тази година, предсрочни избори ще има през 2023 г.
13%
И управляващите, и опозицията не искат избори - ще правят компромиси максимално дълго време.
23%
Общо 1906 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Българка
преди 1 година
Шаламанов, говориш пълни глупости. Не те ли е срам. България трябва да има Независима политика, а не да ни лашкат. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Пламен
преди 1 година
Виж ся Шламаов - едно време при лошите комунисти ,който не беше съгласен с официалната власт му казваха че има неправилна политическа ориентация - сега по времето на добрите мафиоти който не е съгласен с американските *** му казват че създава риск за националната сигурност - само не мога да разбера предвид на горезложеното с какво тия са по добри от ония. Сигнализирай за неуместен коментар