Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ангел Найденов: Решението за помощта за Украйна е спасителен пояс за коалицията

Делегацията ни в Киев по-скоро отиде да търси помощ, отколкото да предлага помощ, смята той

06.05.2022 | 20:05 Редактор: Теодора Патронова

"Гледаме на българската армия като опора и надежда. Опора и надежда, които свързваме с очакването на изпълнението на конституционно заложените задачи, свързани със защитата и отбраната на страната. Свързани с отстояването на териториалната цялост на независимостта и суверенитета на страната", коментира бившият министър на отбраната Ангел Найденов в "Денят ON AIR".

Той каза, че в рамките на десетилетие се сблъскваме с проблеми в армията, свързани с пари, техника и хора. По думите му, стои очакването за повишаване на разходите за отбрана - най-малкото 2% от БВП, но спрямо войната в Украйна и очакването за една бърза модернизация тези 2% са недостатъчни.

Според него има очакване за ускорена модернизация и превъоръжаване на българската армия и преодоляване на тази техническа пропаст между нашите сили и дори тази на нашите съседи на Балканския полуостров. Найденов изтъкна, че отстъпваме в класацията по критерии за военна мощ.

Бившият министър на отбраната добави, че хората имат очаквания за много по-привлекателен социален пакет за по-висока мотивация за служба в българската армия.

"Държавата прави недостатъчно. България разполага с един солиден документ като основа за изграждане на своята отбрана - Програмата за развитие на отбранителните способности до 2032 година. Един документ на основата, на който се градят и надеждите за преодоляване на дефицита на отбранителни способности, които са идентифицирани по отношение на българската армия. Тази програма закъсня, тя все още не е факт. На основата трябва да бъдат разработени плановете за развитие на въоръжените сили до 2026 година", заяви Найденов пред Bulgaria ON AIR

"Положително е, че има най-после решение на Народното събрание относно военната помощ за Украйна, защото целият този дебат, който продължаваше близо два месеца, правеше България да изглежда изключително нелепо. Сегашният политически елит демонстрира едно много смущаващо поведение. Поведение, което се характеризира с нерешителност, несигурност и неубедителност. Звучаха аргументи уж рационални, но те не бяха сами по себе си убедителни", смята той.

Бившият министър на отбраната отбеляза, че политическият елит от януари тази година е правил всичко възможно да постави под съмнение нашето участие както в мерките по повишаване на сигурността на НАТО, така и в общата отбрана на Алианса, но също така е правил всичко възможно да постави под въпрос нашето участие в съюзите, в които участваме. Гостът каза, че от това решение на Народното събрание не очаква да излезе кой знае какво. 

"Формално погледнато можем да ремонтираме танкове в Търговище. Да ремонтираме бронирани машини във Велико Търново и летателна техника в София. Не съм убеден, че разполагаме както с необходимите производствени линии, така и с необходимите резервни части. Да не говорим за трудностите с логистиката, доставката и обратното връщане на тази техника. Делегацията, която беше водена от премиера и посети Украйна, по-скоро отиде да търси помощ, отколкото да предлага помощ. Решението, с цялото погазване на принципите и позициите, които бяха обявявани от различните политически формации, е спасителният пояс за коалицията в този момент", разясни Найденов.

Той обърна внимание, че решението звучи така, че България няма да дарява, но ще продава оръжие на Украйна. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Докога ще издържи управляващата коалиция?

Ще изкара пълния си мандат въпреки различията и трусовете.
9%
Ще се разпадне съвсем скоро и до няколко месеца отиваме на избори.
55%
Ще издържи до края на тази година, предсрочни избори ще има през 2023 г.
13%
И управляващите, и опозицията не искат избори - ще правят компромиси максимално дълго време.
23%
Общо 1906 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК