Поглед от Родопите към жълтите павета: В село Старцево искат по-високи заплати и пенсии

Основната тема сред хората е поскъпването на живота

06.05.2022 | 19:17 Редактор: Ваня Кузманова

На Гергьовден ви отвеждаме в едно село, в което празниците не са много, но се отбелязват и в църквата, и в джамията. А делникът на хората от Старцево е с ритъм, различен от този на големия град.

В западните Родопи, на 9 км от Златоград, се намира най-голямото в общината село Старцево. Тук тишината е оглушителна – смущават я само камбаните на местната църква, молитвите в трите джамии и домашните животни. Основната тема сред хората е поскъпването на живота. Разказват, че цените летят заради войната в Украйна. Камерата обаче ги притеснява. 

"Те са по-възрастни тук хората, те не са свикнали. Преди 50 години те не са гледали телевизия и не ги интересува чак толкова", каза студентът Добри Хаджиев.  

И макар че на село всички разчитат на това, което отглеждат в двора, галопиращите цени плашат 72-годишния Радко Календеров. 

"Нали ви казвам, че докъдето можем до там, какво да правим. Не си позволяваме много луксове и това онова", посочи Радко Календеров. 

Очаква повишение на пенсиите от управляващите.

"И със 2000 лв. ще карам много по-добре, разбира се, няма да е както сега, ама няма кой да ми даде", каза Радко.  

И според млади, и според стари, управляващите трябва да са по-категорични в решенията си. И да милеят за народа. 

"Те са страшно много проблеми. Всичко. Нямаме производство, нямаме нищо наше, ние всички внасяме, ако стане някакъв проблем, нищо не можем да направим. Не можем да затворим държавата и да кажем - ние сме си самодостатъчни, защото не сме. Ние внасяме абсолютно всичко", допълни Добри Хаджиев.  

"Да пуснат големи пенсии, да има работа за народа, то сега е някакъв ужас. Младежите не искат да работят за 200-300 лв.", заяви Радко Календеров. 

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова и оператора Иван Ставрев. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК