Българин и брошура за Гоце Делчев се оказаха опасни за националната сигурност на РСМ

Председателят на фондация "Македония" Виктор Стоянов не е допуснат да премине границата

04.05.2022 | 19:19 Редактор: Теодора Патронова

Президентът Румен Радев с остри критики към Северна Македония, заради оказван натиск върху България за вдигането на ветото за начало на преговори за присъединяването на Република Северна Македония към Европейския съюз. По думите на държавния глава, процесите на сближаване са блокирани.

Президентът Румен Радев критикува за пореден път отношението на властите в Скопие.

"Ние провеждахме тази приятелска политика и тя не срещна адекватна реципрочна политика от другата страна и в момента се вихри антибългарска кампания в нашата съседка с участието на държавни институции, политици, на медии, на политически партии", изтъкна държавния глава.

По думите му има огромен международен натиск към България за вдигането на ветото за започване на преговорите за членство в ЕС на Северна Македония.

"Натискът е огромен, за съжаление, натиск към държавата членка в по-голямата си част и в по-малката си част към страната кандидат. Натиск заради неразбирането на дълбочината на историческите проблеми", коментира Радев.

Той е категоричен, че няма да направи компромис нито с историята, нито с правата на македонските българи.

"Промяната на Конституцията е вписването на една единствена думичка – българи, редом с другите части от народа, означава че приемаш европейската идея", каза президентът.

Българите в Северна Македония също се обявиха против езика на омразата.

"Тъжната истина е, че днес, ние в Македония може да бъдем българи тихичко вкъщи, а извън дома си трябва да се заявяваш като македонец", коментира Георги Църномаров от културен център "Иван Михайлов" - Битоля.

Виктор Стоянов е председател на фондация "Македония". Във връзка със 119-тата годишнина от смъртта на Гоце Делчев, снощи той тръгва за събитието в Скопие. На граничен пункт "Гюешево" обаче македонските власти го спират. Започват дълги проверки и не бива допуснат да премине.

"На мен ми бе даден документ, според който брошурата за Гоце Делчев и аз сме опасни за националната сигурност. На брошурата пише : Що да правиме когато сме си българи?", разказа той.

Благодарение на българските власти тази сутрин той се връща на границата и след два часа успява да премине в Република Северна Македония. Оказва се, че името му е в червената листа от Агенцията по национална сигурност на Северна Македония. 

"С това поведение по никакъв начин не си отварят път към ЕС. Те малтретират българите в РСМ. От вчера пречат и на българите от България, които идват", подчерта Виктор Стоянов.

Междувременно младежката организация на ВМРО се събраха на демонстрация пред Министерския съвет, те настояват българският интерес да бъде защитен по отношение на евроинтеграцията на Северна Македония.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Юлиана Георгиева
преди 1 година
Ами за нас пък ОМО Илинден нали е опасен? - Те в МК-то писаха че 10-на пъти сме игнорирали присъдите на международни съдове които му дават за право, а ние забрана. И те са член на ООН също като и ние. Повечето там не се чувстват българи, не знам от къде у нас обратно становище? - Някои са и сърби, има и много албанци, има и турци, власи, ***. То си е. А чувала съм и че на обикновените хора не им пука много за ЕС, а ни за НАТО. Всички знаят там че американците ги бутат там дето те си искат. Сигнализирай за неуместен коментар