Баща със сигнал срещу Спешна помощ в Бургас - екипът дори не слязъл от линейката

Нямаме педиатрични екипи, изпълняваме един вид транспортна дейност, заявиха от ЦСМП

03.05.2022 | 18:12 Редактор: Елеонора Танева

Баща от Бургас настоява за проверка от Изпълнителна Агенция "Медицински надзор" защо екип на Спешна помощ е отказал да прегледа детето му. Синът му получава животозастрашаващ нощен пристъп, а линейката закъснява с 20 минути. По думите му в морския град липсва спешна педиатрична помощ.

В неделя през нощта 3-годишният Виктор получава алергичен пристъп.

"Синът ми спря да диша в съня си, при което се обадихме в 3:39 на Бърза помощ. През това време направихме всички реанимационни действия –инхалация, дадохме противоалергично, почна едно брутално ходене по мъките", разказа Йордан Терзиев.

Бащата решава да чака линейката на улицата, за да не губи време екипът. Звъни на 112 през 5 минути.

"Тази линейка дойде след 20 минути. В документите са отбелязали, че са направили преглед. Просто линейката като дойде хората не слязоха от нея, свалиха ми стъклото, шофьорът ми се скара защо детето не чака на улицата! В този студ в 4 часа!? Никой не се заинтересува как е в момента детето, ако имаше нужда от спешни реанимационни действия, това дете щеше да бъде загубено", не крие възмущението си бащата.

"Ние нямаме педиатрични екипи в Спешна помощ в Бургас. Ние изпълняваме един вид транспортна дейност. Отиваме, приемаме детето в линейката и го транспортираме по най-бързия начин в детски педиатричен спешен кабинет. От 112 докато пристигне адресът при нас минават около 10-15 минути. Там се крие основният проблем, не мисля че наш екип се е забавил с отиването", заяви председателят на синдиката на ЦСМП Бургас, Климентин Милчев.

В Спешния център наш екип не отри екипа, който е бил на дежурство в неделя вечер. Но лекари твърдят, че се касае за единичен случай. Бащата им показва протокола, който според него е фалшифициран… 

"Защо пишете, че честотата на дишане е между 10 и 24? Как я измерихте? В камерите се вижда, че просто ни натоварихте отзад", уточни бащта.

"Ние сме реанимационен екип. Лекарят задължително трябва да слезе с реанимационната сестра, със спешите чанти. Линейките ни са оборудвани с цялата необходима апаратура. Може да се направи интубация, кислород, дефибрилация, зависи какво е състоянието на детето", каза д-р Христо Нинов от ЦСМП в Бургас.

Бащата е изискал от МВР да му предоставят записите от уличното видеонаблюдение, където се вижда как спешният екип отказва да слезе от линейката и да прегледа детето. Настоява и за проверка на случая от Изпълнителната агенция по медицински надзор.

Линейките за цялата Бургаска област са едва пет - с трима фелдшери и само двама лекари. 

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 1
Въпрос
преди 2 години
Добре де. Това дете 24 минути не е дишало ли?? А бащата дали не преувеличава?? Айде да не ни прави на луди... Сигнализирай за неуместен коментар