Борисов към управляващите: Страшни схемаджии, играете си с населението

35,5% по-скъп ще бъде газът, показват изчисленията на ГЕРБ

02.05.2022 | 12:36 Редактор: Елеонора Танева

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвини управляващите, че участват в схеми, далавери и корупция, обслужващи Путин. Според тях това става чрез фирмата "Мед енерджи", от която България купува газ и чрез нейно посредничество сме резервирали обеми в района на Гърция, а зад фирмата седели руски интереси. 

"Частната компания "Мед енерджи" си е резервирала количества за собствени търговски цели. Как може тя да си го позволи, а държавата не може да си гарантира доставките на газ? И тази фирма ще продължи да търгува със или без "Булгаргаз". Вие си играете с населението, с икономиката и индустрията", каза лидерът на ГЕРБ.

Остри критики отнесе и министърът на енергетиката Александър Николов, когото Борисов определи като "паднал от Луната". 

"Защо той не говори сега как да възстановим производството на шистов газ, какво става с Черно море, с всички проучвания, за които платихме?", попита Борисов.

"Крайният резултат е, че ние пак си купуваме руски газ, но на по-висока цена и чрез посредници", обясни Делян Добрев. 

Изчисленията му показват, че средната цена е 134,90, което е 6% намаление и от 1 май такава е щяла да бъде цената. Делян Добрев допълни, че 110 млн. само за настоящия месец ще изгуби държавата от посредничеството между България и частната компания, тъй като страната ни купувала газ само от две компании.

"Страшни схемаджии, евала, това не мога да си го представя. Там са мислители, които нямат равни в схемите. Такова нещо досега не е имало, нямат равни", коментира Борисов.

ГЕРБ попита защо при условие, че в страната има две борси - частна и държавна за продажба за газ, "Булгаргаз" купува газ единствено чрез избрани посредници без търг.

Бившият енергиен министър Теменужка Петкова отбеляза, че според документите от Плана за възстановяване и устойчивост ще бъдат извадени от Българския енергиен холдинг две структури - ЕСО и "Булгаргаз". Те се вадят и от забранителния списък за приватизация. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК