По-нисък акциз на горивата с 50% няма да намали цените на превозваческите фирми

Браншът е готов на стачки

02.05.2022 | 12:14 Редактор: Елеонора Танева
По-нисък акциз на горивата с 50% няма да намали цените на превозваческите фирми

Премахването на биокомпонените и намаляването на акциза на горивата с 50% няма да доведат до спад в цените за крайните клиенти. Това прогнозира председателят на Сдружението на автобусните превозвачи Петър Захариев.

"Някои от цените в пътническия транспорт са повдигнати леко, в товарния транспорт не са. Няма да се стигне до намаляване на цените. Тези козметични мероприятия ще доведат в момента до това фирмите да оцелеят и да не продължава повишаването на цените. Индустрията ще се упокои при наличие на сигурни доставки на газ на не по-високи цени от настоящите", каза Захариев пред Bloomberg TV Bulgaria.

Той уточни, че цената на една транспортна услуга се формира от 1/3 цена на горивото, 1/3 капиталови разходи и 1/3 мениджърски разходи.

Захариев предупреди, че е възможна поява на спекулации с цените при отделни фирми в настоящата ситуация, но държавата може да противодейства, ако работи пряко и директно с превозвачите. 

"До този момент практически продължаване или започване на диалог по проблемните въпроси няма - очакваме и искаме да се случи. Не можем да бъдем изоставяни на произвола на съдбата - транспортният сектор дава 18% от БВП. Ако не се случи нищо, ще отидем на решителни стачни действия, защото така се обрича икономиката на държавата", предупреди Захариев.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК