България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Изключено е да останем без топла вода и на студено, но цените трябва да спрат да растат

Богомил Николов подчерта, че предложението е трябвало да бъде по-добре мотивирано

02.05.2022 | 08:12 Редактор: Теодора Патронова

От "Топлофикация - София" увериха, че няма опасност столичани да останат без топла вода или с режим това лято, но не изключиха вариант, при който температурата на топлата вода да бъде намалена. Междувременно омбудсманът Диана Ковачева настоява гражданите да бъдат компенсирани, ако се стигне до такъв сценарий. 

"КЕВР трябва да даде отговор за компенсациите, защото тя следи за изпълняването на лицензията. В лицензията би трябвало да са записани и параметри за качество на доставената услуга, като температурата е един от елементите, които трябва да се следи. Тази идея не беше обявена и подкрепена с точни разчети, за да получим и ние някаква мотивация в крайна сметка. Би трябвало да има ясна цел - да бъде обявено на клиентите това спестяване как ще се отрази на сметките ни. Би трябвало да плащаме по-малко при един такъв ход", заяви изпълнителният директор на Асоциация "Активни потребители" Богомил Николов в "България сутрин".

Той изтъкна, че "Топлофикация" би трябвало да знае, че има нормативно изискване за температурата - тя трябва да бъде не по-малко от 55 градуса. Гостът поясни, че това изискване е по хигиенни причини, защото топлата вода може да бъде благоприятно място за развитие на бактерии. По думите му тази идея не е толкова лесно осъществима. 

"Винаги такива идеи трябва да започват с разчети, а не просто с гола идея. Все пак трябва да знаем какво се очаква от един такъв ход. Може въобще да не се стигне до компенсации за гражданите, ако такъв ход нарушава условията на лицензията. Не може да плащаме същата цена за по-малко градуси. Това е повече от ясно. Не вярвам да има вариант, при който да плащаме същите пари за по-студена вода, нямам такива опасения. Самото предложение трябваше да бъде по-добре мотивирано", каза Николов пред Bulgaria ON AIR.

Според него, ако се стигне до пълна липса на газ, всяка една топлофикация може да мине за два дни на мазут - никога няма тотален риск, в който да останем на студено. Той изтъкна, че хипотезата да нямаме топла вода е изключена. 

"Години наред подкрепяхме идеята за намаляване на ДДС за храните, обаче миналата година, когато тя се въведе за ресторантите, се оказа, че подпомогна единствено ресторантите, а потребителите не го усетиха. Как да посрещнем с желание такава идея, след като стана, че най-вероятно в крайните цени това няма да се отрази? За потребителите това предложение става ненужно. Предложение трябва да има в посока реално ограничаване на инфлацията. Крайните цени, които плаща потребителят, трябва да спрат да растат. Тази мярка, предложена с този аргумент, е нелепа и няма да доведе до нищо", изтъкна Николов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК