Софиянци вече се оплакват от по-хладка вода, ще има ли режим?

Засегнати от спирането на доставките на природен газ са и от "Столичния автотранспорт"

28.04.2022 | 18:52 Редактор: Искра Ангелова

Освен индустрията, затруднения заради спирането на доставките на руски газ ще има и Столичната община. Затова днес бяха обсъдени варианти за продължаване на работата на "Топлофикация - София" и "Столичния автотранспорт".

Няма опасност софиянци да останат без топла вода или с режим това лято, заради спирането на доставките на природен газ. Количествата природен газ ще могат да стигнат до началото на отоплителния сезон, казват от "Топлофикация - София".

В противен случай, от топлофикационното дружество имат и кризисен план, който няма да повлияе на крайния потребител. Проблеми може да има при "Столичния автотранспорт". Ако след месец май няма доставки на природен газ, може да се наложи автобусите в София да бъдат намалени наполовина и да се движат по празнично разписание.

Въпреки газовата криза, Красимир Цолов не се притеснява, че лятото може да остане без топла вода.

"Нямаме притеснения за тези неща въобще. Със сигурност, има по-големи интереси от нашите, което ще доведе до това да имаме топла вода. А и отделно си имаме и подготовка. Имаме бързи нагреватели и няма да има проблем", коментира той.

Не всички обаче са на това мнение.

"Притеснявам се, защото водата вече е по-хладка", сподели живуща в столицата.

От "Топлофикация - София" са получили уверение от "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз", че проблеми с подаването на газ до дружеството няма да има до края на месец май.

"Ние вярваме, че при всички положения ние бихме могли да го осигурим до края на летния период или до началото на следващия зимен период работата на дружеството с резервно гориво, което имаме", коментира изпълнителният директор на "Топлофикация - София" Александър Александров.

"Има мазут, ще се закупи и допъл такъв, но това за нас е крайно нежелан вариант заради екологичният ефект за здравето на софиянци", поясни председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Част от кризисния план на "Топлофикация - София" е и намаляване на температурата на водата, което няма да ощети крайния потребител, но ще донесе на дружеството солидна икономии.

"Температурата, която ние сме задължени да подаваме в летните месеци, е 65 градуса, бихме използвали да намалим на 50-55 градуса, но това е абсолютно достатъчно, за да имате една комфортна температура в жилищата си и достатъчно топла вода, но това би дало възможност на "Топлофикация" да удължи използването на горивото, което има", увери Александров.

Засегнати от спирането на доставките на природен газ са и от "Столичния автотранспорт", който разполага с 450 автобуса, от тях около 250 са на природен газ. Ако доставките не бъдат възстановени до края на месец май, от 1 юни градският транспорт ще бъде разреден.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
В София работят над 250 000 държавни служители. При 300 000 за цялата страна. Отделно общинската администрация и свързаните към нея дейности и бройката набъбва с още 100 000. Цяла България плаща заплати на 350 000 храненици. В София по регистрите има около 950 000 работещи и изводът е че 1/3 от работещите в София е на държавна издръжка. Или иначе казано всеки трети бозае от държавата. А останалите са обслужващ персонал. За тебе ли умряха героите ни Българио... Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Градският транспорт на София се субсидира от държавата, основните булеварди са част от републиканската пътна мрежа и се субсидират от държавата, токът от тецовете го плащат всички българи, парното на софиянци се покрива от всички българи, университетите са основно в София и източват ресурсите на страната, болниците се финансират повече отколкото другите и затова вече няма здравеопазване извън София. Това трябва да спре! Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
Еничар на Топлофикац
преди 2 години
Софийска община да бъде така добра да представи на обществеността експертно обосновано становище защо не може в панелки и в ЕПК да бъде сменена сградната инсталация с такава, че само който иска да се възползва от робството, наречено парно!!! Писна ни да плащаме безумни суми за сградна инсталация и сметките на крадци из блоковете!! Също така да се изиска от Софиска вода да мине и да сложи на АБСОЛЮТНО всички апартаменти водомери, а не да начислява вода на база!! Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Цяла България сме ощетени вече 100 години от политиката по отношение на София. Това е най-облагодетелствания град в България. Всички пари от всички данъци, такси, държавни предприятия се изсипват неконтролируемо в София. Благодарение на тази некадърна политика 90% от територията ни се превърна в резерват само тревички и животни. Цели области са обезлюдени, понеже нямат ток, вода, път и канализация. Време е за смяна на столицата. Сигнализирай за неуместен коментар