Радев: Цинично е в енергийно най-бедната страна в ЕС да кажеш "ще плащаме по-скъпо"

Президентът отново призова за отговорно отношение по темата с Украйна

28.04.2022 | 16:26 Редактор: Жаклина Иванова
Радев: Цинично е в енергийно най-бедната страна в ЕС да кажеш

"България и Испания имат отличен политически диалог, който се гради на взаимно доверие. Това е солидна основа за развитие на двустранните отношения", посочи държавният глава Румен Радев пред журналисти в Мадрид.

Президентът е на посещение в Кралство Испания по покана на Негово Величество крал Фелипе VI. Това е първото посещение на български държавен глава в Испания за последните 23 години.

"Приемам поканата български президент да посети за първи път Испания след 1999 година като знак за амбицията и на двете страни да развиват своите отношения много по-интензивно", подчерта Радев.

В Мадрид президентът разговаря с министър-председателя Педро Санчес и с председателя на Конгреса на депутатите на Кралство Испания Меричел Батет. Партньорството в енергетиката, икономиката и сигурността, както и рисковете за Европа, които произтичат от войната в Украйна, бяха акценти на двете срещи.

Обща бе позицията, че преодоляването на многобройните предизвикателства, пред които са изправени държавите членки на ЕС и особено социално-икономическите последици от войната в Украйна, енергийната криза и инфлацията, изискват взаимодействие и взаимна подкрепа в рамките на съюза.

Държавният глава изрази признателността на страната ни за подкрепата на Испания в охраната на българското въздушно пространство, което укрепва съюзническите отношения между двете страни.

"ЕС трябва отсега да вземе превантивни мерки, за да не бъде тежко засегнат от вторичните ефекти на войната в Украйна и да не се стигне до продоволствена криза в съседните на Европа региони, която да генерира нова миграционна вълна към Стария континент", призова още Радев.

В отговор на журналистически въпрос за изпращането на военна помощ от България за Украйна президентът напомни, че "за разлика от други държави, България има огромна историческа общност в Украйна и стотици хиляди наши сънародници вече са в зоната на конфликта".

Радев отново призова за отговорно отношение по темата и добави, че позицията на страната ни се разбира от много европейски лидери и е време да се разбере и от някои български политици, предадоха от пресцентъра на държавния глава.

Попитан какви са възможностите за решаване на проблема с газовите доставки за България, държавният глава уточни, че темата  "е в полето на изпълнителната власт", но решенията на правителството трябва да водят до това цената за българските потребители и индустрия е да е възможно най-ниска.

"Цинично е в енергийно най-бедната държава в Европейския съюз, с най-бедното население, да кажеш, че ще намерим друг начин и ще плащаме по-скъпо", заяви Радев.

Президентът подчерта, че някои хора могат да плащат по-скъпо, но голяма част от обществото ни "е на ръба" и не може да плаща и апелира тези, които могат да си позволят да плащат по-скъпо и взимат решенията, да помислят за хората, които нямат тази възможност.

Одобрявате ли кампанията на премиера и ще дарите ли пари за оръжия за Украйна?

Да, много добра инициатива! Вече дарих/ще даря една заплата за целта.
8%
Не, идеята е много лоша! Не е работа на гражданите да събират пари за оръжия за чужда държава.
86%
Със смесени чувства съм след предложението, но няма да даря пари за оръжия за Украйна.
6%
Общо 5184 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК