Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Експерти: Няма да останем без газ, но до 2027 г. Европа не може да замести руското гориво

Коментар на Валентин Николов и Добри Митрев

30.04.2022 | 18:40 Редактор: Ваня Кузманова

Защо се получава така че само България и Полша в момента са със спрени доставки?
 
"Ние повече от месец сме известени, че това може да се случи. Знаем, че има указ на руския президент. Техните фирми трябва да се приведат съответно руското законодателство и са известили при нас, че трябва да се открие сметка, която да е в рубли, да има превалутиране и да се плаща с рубли", заяви бившият изпълнителен директор на "Българския енергиен холдинг" Валентин Николов в студиото на предаването "Брюксел 1"


 
По думите му това е една голяма далавера. 

"Добре е, ще се откъснем от зависимостта на "Газпром". Добре, разбира се, на каква цена виждаме, но защо нищо не е направено по въпроса, изведнъж се появиха посредници. Изведнъж се появи една фирма, която е била работодател на шефа на "Булгаргаз". Това не, че е странно. То си е направо за спецслужбите. Аз лично бих проучил този въпрос", коментира Валентин Николов. 

"България може да се върне към старото положение, разбира се, но съм сигурен, че няма да го направи. Отношенията, изявленията на премиера, на министъра на финансите и на министъра на енергетиката, ясно ни показват, че те са избрали друг път. Както каза г-н Николов, пътят на посредниците, на комисионерите", посочи ротационният председател на "Асоциацията на работодателските организации" Добри Митрев пред Bulgaria ON AIR.  

Митрев изтъкна, че страните заплащат във валута, в която са сключени договорите

"Оттам се превалутира в рубли, просто руската държава през банката ги получава в рубли, но те са изнасяни по вида на валута, каквото е записана в техните договори. За България, доколкото ми е известно, тя е в долари. Така че във всяка от тези държави, всяка от газовите компании, които закупуват газ от "Газпром" заплащат във валутата, с която има съществуващи дългосрочни договори", допълни той. 

Неговото мнение е, че до 2027 година Европа не може да замести руското гориво с друго такова, няма такива капацитети в света, няма такива възможности за транспортиране на този газ. 

"Ние без газ няма да останем. Въпросът е колко по-бедни ще станем и колко повече фирми ще фалират? Това е питането", каза бившият изпълнителен директор на "Българския енергиен холдинг".

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ясен Желязков
преди 1 година
Аз вече съм го заместил това "гориво". Слагам го в кавички, защото е имагинерно. Никой не знае кога ще го има, кога ще го няма. Заместих го със слънчева енергия от най-стабилния термоядрен реактор на нашата слънчева система - Слънцето. През деня го има и тогава си върша работата. Ако е облачно, по-малко работа се върши, ако е слънчево, става ударен работен ден. Има особени дни, като днешния - по-ниски температури и стабилно слънце. Има яко ток, много работа се върши. Има и облачни, сънливи дн Сигнализирай за неуместен коментар