ИПБ разкритикува предложените промени в Закона за движение по пътищата

Хаотични са и не биха допринесли за намаляване на ПТП-тата, смятат от института по пътна безопасност

26.04.2022 | 11:47 Редактор: Тодор Петров
ИПБ разкритикува предложените промени в Закона за движение по пътищата

Институтът за пътна безопасност излезе с позиция, че предложените промени в Закона за движение по пътищата са хаотични, непоследователни и не биха допринесли за намаляване на пътнотранспортния травматизъм в България. 

Желанието на експертите от МВР да повишат част от глобите за извършени административни нарушения, без да бъде преразгледан в цялост санкционния режим по Закона за движение по пътищата, ще доведе до повече объркване и несправедливости, смятат от ИПБ.

"Предложението на експертите да намалят скоростта по автомагистралите на 130 км/ч и промяна на скоростния режим на различните моторни превозни средства щеше да бъде положително, ако МВР разполагаше с методология и технически средства да контролира тези разпоредби. Предложението камерите от ТОЛ системата да могат да отчитат и средната скорост не се нуждае от изрично записване на този текст в закона, тъй като и до момента законодателството позволява това да се извършва", се казва още в становището.

За експертите на Института за пътна безопасност е учудващо защо се предлагат частични промени в ЗДвП, а не се изпълнява коалиционното споразумение за нов Закон за движението по пътищата. 

"Необходимостта от нов закон се обуславя от това, че е необходима цялостно нова философия и разбиране за управление на риска от пътнотранспортни произшествия", подчертават от ИПБ.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК