Пътните строители: 6 месеца само думи, ще фалираме и безработицата ще е голяма

На протеста дойдоха и автоинструктори

20.04.2022 | 13:32 Редактор: Искра Ангелова

Пътните строители с втори национален протест - блокади на основни пътища в страната и под прозорците на властта в София. 

Въпреки проливния дъжд, малко след 9 часа протестиращите се събраха пред парламента с искане да получат парите си. На жълтите павета пристигна и пътностроителна техника, която блокира движението в района. Към протеста на пътните строители се присъединиха и автоинструктори.

След това шествието на протестиращите стигна до Министерския съвет, за да защитят исканията си.

"Шест месеца се говорят думи, а в последната седмица и някакви обещания, които не се изпълниха, но ще видим днес. Те не изпълниха това, което казаха и дойдохме да протестираме. Искаме да работим, да ни се плати това, което трябва, за да продължим да работим", каза участник в протеста.

"Виждате колко много хора има на площада, много голяма ще е безработицата, за съжаление. А ако не се приеме нищо - другата седмица отново ще протестираме", коментира друг строител.

Протестното шествие се върна пред парламента, където депутатите обсъждаха в пленарната зала даването на "зелена светлина" за изплащането на парите за фирмите.

"Фирмите в крайна сметка окончателно ще фалират, като те и сега са на ръба на фалити, а без тези жизненоважни средства ние просто не можем да продължим да съществуваме", подчерта председателят на УС на Браншова камара "Пътища" Стефан Чайков.

Недоволство на протестиращи имаше и на други 27 места в страната. Десетки камиони, които се движиха с 5 км/ч, блокираха движението по автомагистрала "Тракия" на входа на Бургас. Образува се задръстване.

Километрична опашка от камиони и коли се изви и на пътя Русе - Бяла.  Ако не получат парите си, протестите ще продължат.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК