Превозвачите готови да блокират страната: Всеки ден населено място остава без транспорт

Те са изправени пред постоянна заплаха за преустановяване на доставките

19.04.2022 | 17:37 Редактор: Искра Ангелова

Превозвачите поискаха конкретни икономически мерки от правителството заради високите цени на горивата. И обявиха, че ако това не се случи - излизат на протест на 27 април. Ако исканията им не бъдат изпълнени, превозвачите се канят да блокират цялата държава с огромен протест на 18 май.

Превозвачите обявиха, че са изправени пред постоянна заплаха за преустановяване на доставките заради неефективни действия и липса на икономически мерки от страна на правителството.

"В момента ние сме притиснати до стената. Оттук нататък фалираме", каза превозвачът Петко Ангелов.

И въпреки редицата разговори с правителството, досега не се е стигнало до консенсус.

"Навсякъде срещаме разбиране, но нищо не се е случило до момента", подчерта Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи в България.

"4 месеца вече чакаме в настоящата година. Като сложим и предишната година, когато започна увеличението на цените. Колко още да чакаме? Колко смятате, че можем да чакаме", попита председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова.

От бранша настояват за премахване за период от 6 месеца на биодобавката в горивата, което ще доведе до поевтиняване за крайния потребител с около 10-15 стотинки на литър. Превозвачите искат и намаляване на акциза на горивата с 50% отново за 6 месеца.

"Поради факта, че за това е нужна нотификация, настояваме дотогава да се възстановяват 50% от акциза на всички български превозвачи, които са зареждали в България", посочи Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи.

Те са категорично против предложението да се увеличат таксите и обхватът на тол системата. Автобусните превозвачи настояват и да се субсидират нерентабилните автобусни линии.

"Всеки ден в момента в страната едно населено място остава без транспорт именно заради това", допълни Милтенова.

Според финансовия министър Асен Василев обаче в България плащаме най-малко за горива.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК