50% скок в цената на билетчетата, ако държавата не подкрепи бранша

В Стара Загора увеличението е от 0,80 лв. на 1,30 лв.

07.03.2022 | 18:52 Редактор: Теодора Патронова

Автобусни превозвачи започват поетапно повишение на цените на билетите - както за градските, така и за междуградските пътувания. Като причини от бранша посочват коронакризата, намаления брой пътници и високите цени на горивата.

Линка пътува от Батин до Русе всяка седмица, за да си пазарува и да ходи на лекар. Поскъпването на билетите за автобусите силно я притеснява.

Други пък признават, че след предстоящото поскъпване вероятно ще спрат изобщо да пътуват.

Като основни причини за поскъпването от бранша посочват високите цени на горивата и намалението на пътникопотока, започнал още с началото на пандемията.

"Виждате, че всичко скача - не само горивата. Консумативите, гуми, масла, смазочни материали. Всичко, което съпътства дейността, е увеличено. Трябва да увеличим и заплатите на работниците, защото те отказват да работят при ставките, които имат в момента", каза председателят на конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова.

От Конфедерацията на автобусните превозвачи казват, че цената на билетите могат да бъдат увеличени до 50% заради увеличението на цените на горивата.

"От 2017 година насам цените не са актуализирани, има населени места, в които от 10 години не са актуализирани цените. Те трябва да бъдат на достъпна цена на населението. Ние не можем да увеличим цената толкова, колкото е реалната цена на услугата. Ние в момента увеличавайки цените от 80 ст. на 1.20 - 1.30 лв., както е в Стара Загора, реално оставаме под себестойност на услугата", обясни Милтенова.

От бранша на автобусните превозвачи очакват подкрепа от държавата, за се гарантира транспортната услуга и повишението на цената за превоз да не достига до 50% за пътниците.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК