Птицевъди пред фалити: Искат помощ от държавата заради скъпия ток и фуражи

В същото време цените на яйцата скочиха двойно

10.04.2022 | 14:07 Редактор: Ваня Кузманова

По-ниско ДДС за храните и помощ от държавата искат птицевъди. През последните месеци от бранша изнемогват. В същото време в магазините цените на яйцата скочиха двойно за последната седмица.

За птицевъдите най-сериозният проблем в момента са високите цени на тока и на фуража.   

"Цената на яйцето се увеличи, но това е минимално, което не покрива увеличението на храната, най-вече издръжката на животните, след това и заплатите на хората, няма начин вдигнахме ги и пак сме, уж с по-скъпо яйце. Пак сме на ръба на оцеляването", посочи собственикът на птицеферма Васил Димитров.    

В момента цената на яйцето на пазара на едро е между 22 и 24 стотинки, при цена на зърното от над 60 стотинки за килограм.

"При цена на зърното 30-32 стотинки, беше 17-19 стотинки, може да си направите сметка какво е увеличението на едно и какво е на другото. В последно време не смятаме нищо, защото ни боли главата, тръгнем ли да смятаме цена на яйце, фуражи, по-добре да не смятаме", допълни Васил Димитров.    

От сдружението на птицевъдите очакват подкрепа от държавата към сектора и настояват да се намали ДДС-то на храните, за да се осигури глътка въздух за бизнеса. Според председателя на Съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов правителството трябва да предприеме крачки към осигуряване на фуражния баланс.   

"Ние трябва да можем да планираме дългосрочно своето обезпечаване с фуражи. Българите да купуват български яйца, така печелим всички. В България в момента яйцата са най-ниски в Европа. Именно това стимулира до голяма степен и износа, но ние имаме достатъчно голямо производство, за да гарантираме българския пазар с яйца", посочи председателят на Съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов. 

От бранша са притеснени и от разпространението на птичи грип. Ако ситуацията не бъде овладяна - може да се стигне до принудително умъртвяване на хиляди птици.

Вижте повече в репортажа кореспондента ни. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК