Мобилни полицейски екипи регистрират бежанците в хотелите по морето

Украинските граждани с адресна регистрация в Бургаско вече са 15 хил.

04.04.2022 | 13:48 Редактор: Ваня Кузманова

Мобилни полицейски екипи започнаха да регистрират украинските граждани за получаване на статут на временна закрила по морето. Първите пунктове са в два от хотелите в Слънчев бряг и Свети Влас, където са настанени най-много бежанци.

Рецепцията на един от хотелите вече работи като временен пункт за регистрация. Тук са настанени над 1600 украинци. 

"От събота, когато заработи системата, имаме реално удвояване на броя на регистрираните. Сривове имаше само в началото при пускане на системата в експлоатация оттам нататък нещата вървят гладко и се надяваме в близките дни да приключим с регистрацията на всички настанени", заяви мениджърът на хотела Христо Караилиев.  

"Преди да бъдат на място, хората се записваха в изчакващ списък по две седмици. Имахме такива, които се бяха записали на 16 с дата за регистрация на 30 март", посочи асистент мениджърът на хотела Ивелина Маринова.  

"За два-три дни регистрацията ще стане. Трябва за работа, за медицинска застраховка, за социални помощи. Това е важно", каза доброволката от Харков - Олеса. 

За регистрация за временна закрила чакат също Альона и Александра. И двете са избягали от войната в Одеса с бебетата си. 

"Одеса гори! Загинали не зная дали има, не казват, за да няма паника. Сутринта пак са обстрелвали и мен ме боли сърцето защото мама, баща ми, мъжът ми са там, не знам как ще бъде по-нататък", каза Александра. 

"Чудесно е, че осигуриха такива условия. Ние с децата да не чакаме на улицата, а направо в хотела", отбеляза Альона.

Министерският съвет удължи срока за регистрация за временна закрила до 15 април. В програмата за финансиране на хотелиерите, настанили украински граждани, има осигурено финансиране за 160 млн. лева. 

Помощта за хотелиерите е 40 лв. на човек за ден. 

"Тъй като все още не сме получили окончателни сметки за електричество и газ, не можем да определим колко струва една такава нощувка. При всички случаи помощта, която очакваме от държавата, едва ли би покрила тази стойност", посочи Караилиев. 

Украинските граждани с адресна регистрация в област Бургас вече са 15 хил.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК