Застрояване на Иракли? Несебърски села протестираха срещу отделянето на Обзор

Жители на Емона твърдят, че вече са били притискани да продават земите си

29.03.2022 | 14:12 Редактор: Жаклина Иванова

Жители на селата Баня, Паницово, Емона и Козница протестираха днес за пореден път срещу отделянето на Обзор и шест села от Несебър в самостоятелна община.

Те твърдят, че целта на отделянето е застрояване в защитени зони край Иракли. От инициативния комитет за отделянето на Обзор внесоха над 3000 писма до президента Румен Радев с искане да издаде указ за образуването на новата община след проведения референдум.

"Защо и как в Натура 2000 започва масово строителство? Дали това всъщност не е генезисът на всичко?", попита Росица Ракова от с. Баня.

"Цялата тази агломерация с купуването на земите на тези хора, около 200 декара, кореспондира с едни други парцели, за които България е осъдена от ЕК за така прословутите заменки", каза кметът на Несебър Николай Димитров.

Жители на Емона твърдят, че вече са били притискани да продават земите си в Иракли.

От инициативния комитет против отделянето на Обзор твърдят, че вотът от проведения преди повече от година референдум е бил подменен.

"Участниците в референдума бяха хора, които са гастрольори. Идват за 15-20 дни...каквото има, вземат от Обзор и си заминават", посочи Кольо Божков.

Протестите против отделянето на Обзор в самостоятелна община ще продължат, заканват се жителите на несебърските села.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Дете на Иракли
преди 1 година
Жалко е...Жалки са алчните хора. Прекрасният рай Иракли падна в ръцете на безумците с бетонобъркачките. Тъжно ми е...Вечер щурците и морето ни приспиваха, а сутрин, ако не преварим слънцето, лъчите му ни събуждаха...и цял ден на плажа...еххх...пуста човешка ненаситност. Сигнализирай за неуместен коментар