Жителите на Баня, Емона, Козница и Паницово искат да останат към Несебър

За законността на контрареферендума трябва да се произнесе съдът

05.07.2021 | 13:38 Редактор: Жаклина Иванова

Станаха ясни резултатите от контрареферендумa, който се проведе в четири села на община Несебър. Жителите на селата Баня, Емона, Козница и Паницово трябваше да дадат своя вот дали искат да останат в община Несебър или да се преминат към Обзор, след като бъде образувана нова община.

Гласували са 76% от избирателите, или 176 души. 134 искат да останат към община Несебър, 41 избиратели - не. За законността на контрареферендума  трябва да се произнесе съдът.

Референдумът се проведе въпреки препоръката на ЦИК да се спре допитването до окончателното приключване на съдебните спорове.

Общинската избирателна комисия в Несебър реши да не се съобрази с решението на ЦИК, въпреки че членовете ѝ гласуваха наполовина.

"Така или иначе вчерашното решение за отчитане на резултатите от гласуването на ОИК Несебър подлежи на оспорване пред Административния съд в Бургас в 7 дневен срок за решението за насрочване на референдума. През изборния ден не са постъпвали жалби и сигнали за нарушение и не са установявани такива", каза председателят на ОИК Несебър Силвия Димитрова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК