Въпреки съда и ЦИК: Контрареферендум в Несебър за отделянето на 4 села от общината

266 души по списък имат право да гласуват

04.07.2021 | 14:00 Редактор: Искра Ангелова

Пред урните застават и жителите на четирите села край Обзор, които поискаха контрареферендум. Той се провежда, въпреки препоръката на ЦИК да се спре допитването до окончателно произнасяне на съда дали е законен. Общинската избирателна комисия късно снощи е взела решение да не се съобрази с това. 

Жителите на четирите села настояват да останат в Община Несебър, а не да преминат към Обзор. 

Точно в 07:00 часа отвориха и четирите секции в селата. 

"Паницово, Баня, Козница и Емона - тяхното желание е да си останат в рамките на община Несебър, както сме били досега, пък ще видим как ще решат жителите", каза председателят на СИК в село Баня Христина Панчукова.

До късно вечерта в събота членовете на Общинската избирателна комисия са обсъждали, и в крайна сметка решили да проведат референдума. Пет гласуваха "против", пет - "за".

"Част от колегите са на мнение, че писмото на ЦИК е становище и няма разпоредителен характер. Не е ясно дали е легитимен или не е легитимен този контрареферендум", коментира председателят на ОИК - Несебър Силвия ДИмитрова.

266 души по списък имат право да гласуват в четирите села.

"Тук съм роден. Към Несебър искам да съм, щом като се разболея - отивам, линейка идва от Несебър, в Обзор няма лекар, няма никой", сподели жителят на село Баня Георги Каришев.

Село Паницово е почти равно отдалечено и от Несебър и от Обзор. Тук живеят около 70 души. Допитването е основна тема и в местната кръчма.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК