Бумът на търсенето на жилища държи цените високи - купуват все по-малки апартаменти

Голямо търсене има и на селски къщи, а Арбанаси вече не е най-скъпото село в България

29.03.2022 | 15:37 Редактор: Елеонора Танева

Ръстът на цените на имотите и наемите ще продължи. Това прогнозират брокери. Причината - търсенето все още е по-голямо от предлагането. Най-сериозен остава интересът към двустайните и тристайните жилища. Тенденциите на имотния пазар бяха представени на бизнес дискусия, организирана от сайта Imoti.net.

Петър е студент и от около два месеца си търси апартамент под наем. 

"Цената е голям фактор, но също така гледам да е на комуникативно място, да има градски транспорт - тук има трамвай, метро", сподели част от критериите си Петър.

Апартаментът, който разглежда е около 60 кв. м., обзаведен, наемът е 700 лева на месец.

"Диапазонът между 700-1000 лв. е най-търсеното в момента като апартаменти", коментира брокерът на недвижими имоти Румяна Стоилкова.

Брокерите казват, че въпреки високите цени, клиенти има както за наемане, така и за покупка на имоти. 

"Търсенето е в пъти по-голямо от предлагането, просто има малко по-завишени цени, а купувачи има доста на пазара", коментира Стоилкова. 

Пазарът на имоти остава много активен въпреки всички негативни събития през последните месеци свързани със световна пандемия, глобална криза с цените на енергоносителите и войната в Украйна. 

"В момента ситуацията е много особена, трябва да се внимава и да не се поемат излишни рискове, конфликтът е наблизо, инфлацията е голяма", предупреди анализаторът в "Явлена", Младен Митов.

В София през последните 2 год. са въведени в експлоатация 10 хиляди нови жилища. "Малинова долина“, "Кръстова вада", "Студенски град" и "Витоша" са кварталите с най-активно предлагане на ново жилищно строителство, започнало след 2020 г. 

"В момента това, което е актуално на пазара, е между 60-70 кв. за двустайно и между 80-90 за тристайно строителство, т.е. квадратурите са намалени с оглед възможностите на хората", обясни председателят на УС на НАСП Георги Шопов

Последните две години търсенето продължава да е повече от предлагането и поради това цените все още растът. Според анализатори ръстът в цените на имотите в столицата на годишна база е около 18 %. Запазва се и тенденцията на повишено търсене на извънградски къщи с дворове.

"Това са хора, които правят един осъзнат избор и идват на село не като бягство, а променят стила и начина си на живот. В момента мога да кажа, че между 20-40% са по-скъпи имотите в селата", уточни председателят на Асоциацията на българските села Борислав Борисов.

А най-скъпото българско село вече не е Арбанаси. Първото място в класацията държат селата около София, като имотите в Бистрица например вече са по-скъпи от тези в центъра на София.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
всичко е спекулация
преди 3 месеца
Няма никакъв бум на търсене, а младите се изнасят навън, за да изкарват пари и живеят на красиви места...Тук са останали пенсионери и грозни панелки на безумни цени и всичко е спекулация, за да ни държите роби. Ниски заплати, високи цени на имоти и високи лихви в банките, за да може да сме обвързани до живот и да ви работим като роби. Сигнализирай за неуместен коментар