Ще счупи ли вдигането на лихвите по кредитите жилищния пазар?

Ще намали динамиката при броя сделки с имоти, смята Иван Велков

14.02.2022 | 16:47 Редактор: Тодор Петров
Ще счупи ли вдигането на лихвите по кредитите жилищния пазар?

Предстоящото вдигане на основните лихвени проценти от Европейската централна банка (ЕЦБ) и евентуалното оскъпяване на жилищните кредити ще намали динамиката при броя сделки с имоти, но няма да счупи жилищния пазар в България. 

Това заяви Иван Велков, председател на FIABCI България – българското поделение на Международната федерация за недвижими имоти, пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Вдигането на лихвите по жилищни кредити с половин процент влияе в посока няколко процента по-малко сделки с имоти в края на годината. Ако това се случи, ще има лека корекция и охлаждане на пазара, но влиянието няма да е драстично", смята той.

Английската централна банка вече вдигна основните лихвени проценти на два пъти. Федералният резерв на САЩ се очаква да предприеме първата стъпка през март, като очакванията на големите инвестиционни банки са за поне 4 повишения на основната лихва от ФЕД през тази година.

Според Иван Велков особеностите на българската нормативна уредба и скоростта, с която се движат финансовият и икономически живот, предполагат огромно забавяне от раждането на идеята до реализацията на проект в областта на недвижимите имоти.

"2021 година беше рекордна за жилищното кредитиране в България. Банките отпуснаха нови ипотеки в общ размер на 5,46 млрд. лв., което е ръст от 39% спрямо предходната година", подчерта той.

По думите му големите проценти не трябва да ни притесняват. В България процентът на жилищните сделки, които се финансират с кредит, е доста по-нисък от световните стандарти. Съответно и обемът на жилищното кредитиране тук е по-малък спрямо европейските държави, каза Иван Велков. 

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
Лиляна
преди 1 година
Знае ли някой да има новини от Първа Инвестиционна Банка ?В лихвения бюлетин пише че има 3 и 6 месечни срочни депозити а в клоновете казват че няма ?Телефоните им не отговарят, за да ги разпиташ ... Сигнализирай за неуместен коментар