България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Търсенето е по-голямо от предлагането - цените на имотите са скочили с до 20%

Най-голямо е поскъпването на жилища в апетитните райони, коментира Снежана Стойчева

21.02.2022 | 08:08 Редактор: Елеонора Танева

Как се движат цените на имотите у нас на фона на растящата инфлация?

"Цените на имотите вървят нагоре - средно с около 10%. Има райони, в които цените се качват и с до 20%, но и такива където е под 10%. Това е тенденция не само в страната, но и в София. Няма голямо предлагане на имоти, а има търсене. Когато липсва една стока, нормално е да има повишаване на цените", заяви мениджърът на Imoti.net Снежана Стойчева в студиото на "България сутрин".

Тя уточни, че по-голямо е поскъпването на имотите в апетитните райони. 

"Когато човек има налични пари, е добре да инвестира в имоти. Депозитите в банките не намаляват. Пазарът се движи от огромното желание на хората да живеят по-добре, да се преместят в по-добър район", коментира Стойчева пред Bulgaria ON AIR.

Гостът заяви също, че през последните години новото строителство е предимно качествено. А повечето строителни компании са с дългогодишен опит, строят все по-екологично, здраво, удобно, по-широко.

А един от проблемите в сектора, който тя посочи, е липсата на регулация по отношение на брокерите на недвижими имоти.

"Пазарът не е регулиран, няма изисквания към брокерите от страна на държавата. Изисквания имат потребителите. На пазара има повече от 10 000 брокери и над 4 000 компании. В този сегмент добре се печели, ако добре си вършиш работата. Ние искаме потребителите да разберат кои са най-добрите", подчерта Стойчева. 

Най-добър брокер е една от категориите в Седмите годишни награди на imoti.net.

"Това е форум, който отличава най-добрите експерти и компании. Награда се връчва и за агенция за недвижими имоти - малък, среден и голям бизнес. В този бранш най-много са малките фирми, понякога с до 4 служители. Най-голям интерес очакваме към кандидатстването за сайт на агенция за недвижими имоти. Награда има и за имот на годината. Ще се радваме, ако кандидатстват дори и селски къщи, за които е преценено, че могат да спечелят", призова Стойчева.

Кандидатстването е до 21 март, а церемонията по награждаването ще се проведе на 18 май. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК