Сваляме ограниченията, но пандемията само е затихнала

Д-р Симидчиев каза кога маските ще станат излишни

28.03.2022 | 14:05 Редактор: Теодора Патронова

Броени дни преди да отпаднат задължителните маски на открито - разхлабване на Ковид мерките на летище София. 

Заради Ковид пандемията и въведеното извънредно положение в страната, летище София беше въвело ограничение на хората, които посрещат и изпращат своите близки. От днес обаче тези рестрикции  падат и всеки, който пожелае, може да изпрати или да посрещне своите близки и в сградата на летището. 

След 1 април отпада извънредното положение в страната, но маски най-вероятно ще продължават да се носят задължително в затворените пространства и в градския транспорт. Именно тази тема трябва да обсъдят депутатите, както и промени в Закона за здравето. 

Според заместник-председателя на здравната комисия д-р Александър Симидчиев, отмяната на извънредното положение идва в момент, в който се наблюдава продължителен спад на новозаразените и смъртните случаи. Идеята е мерките, които ще се предприемат след 1 април, да бъдат на локално ниво.

Но д-р Симидчиев предупреждава, че пандемията не си е отишла, а само е затихнала. 

"Отговорността ще стане регионална. Смятам, че маските са безопасни и не вредят на икономиката. Тоест те могат да останат, докато видим какво се случва.  За мен те трябва да са препоръчителни или задължителни в райони, където има висока чистота на заразените. В момента, в който видим, че голяма част от населението е преболедувало, когато имаме малко по-високо ваксинационно покритие и когато рисковете не са големи - при такава обстановка маските стават излишни", коментира д-р Симидчиев в "България сутрин". 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК