Какви мерки ще важат след отпадането на извънредната епидемична обстановка

Маските, карантината и изолацията остават в сила

25.03.2022 | 18:01 Редактор: Здравко Черкезов

Управляващите предлагат да бъде отменена извънредната епидемична обстановка, въведена заради Ковид-19, която продължава до края на месеца. Това обаче няма да означава отпадане на носенето на маски и карантината. В сила ще останат мерките, свързани с подпомагане на лекарите и бизнеса.

"Не се продължава извънредната епидемична обстановка, което е свързано с редица показатели. Вижда се, че в целия свят мерките се отпускат, тъй като инфекцията отстъпва, а броят на ваксинираните нараства", посочи депутатът от БСП проф. Георги Михайлов. 

Въпреки това маските, карантината и изолацията остават в сила. 

"Тези промени включват възможности за реакция на Министерството на здравеопазването и на РЗИ, ако се случи да има регионално повишаване на случаите. Смятаме, че няма да се стигне до положение, което да блокира отново държавата", заяви председателят на здравната комисия в НС Антон Тонев.  

А решенията у нас се взимат по западен модел. 

"В градския транспорт се носят маски и допълнително все още големи събирания на затворено са с известно редуциране на броя. Хубаво е проследим къде има най-голям риск от заразяване и да запазим минимално количество мерки", посочи ръководителят на лаборатория в Швейцария д-р Аспарух Илиев. 

У нас също ще се внимава. От 1 април се предлага новите мерки да се въвеждат от здравния министър. При ръст на заболели по области също ще има ограничения.

Промяната в закона постепенно ще премахне облекчените процедури за отпускане на лекарства на хронично болните, автоматичното удължаване на ТЕЛК решения, компенсациите за затворени бизнеси, неналагането на запори върху заплати и сметки. Затова опозицията ще настоява за пакет от законодателни промени. 

"Не считаме, че едни такива първоначални мерки са адекватни и могат да бъдат приложени успешно, и то само 3 месеца след края на епидемиологичната обстановка", коментира Ангел Георгиев от "Възраждане".

Предложенията ще бъдат обсъдени в парламента до дни.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК