Шаламанов: Русия се връща към модела на "изгорената земя", химическа атака може и да има

Напълно е разрушен митът за непобедимостта на руската армия, заяви бившият военен министър

26.03.2022 | 22:43 Редактор: Елеонора Танева
Шаламанов: Русия се връща към модела на

Опасенията за употреба на химическо или биологично оръжие от Москва в Украйна са реалистични заради предишни атаки на Русия с подобни средства срещу конкретни лица, включително на територията на Великобритания и България. Това заяви бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов пред Bloomberg TV Bulgaria.

Русия използва химическо оръжие в Сирия, напомни Шаламанов, а британското и американско разузнаване разполагат с данни за вероятни "атаки под чужд флаг" с цел ескалиране на конфликта.

Запитан каква би била "червената линия", при която НАТО ще се намеси в конфликта, Шаламанов заяви, че в същността на чл. 5 и на военната доктрина на НАТО е заложено "поддържането на определено ниво на неопределеност, което е част от възпирането."

Бившият военен министър призова максимално бързо да бъдат изпратени поне 20 пилота на обучение за F-16 в САЩ, да се ускори приемането на F-16 и подготовката на цялостната инфраструктура в Граф Игнатиево.

"Ако продължава саботажът, който аз виждам, от страна на Министерство на отбраната и други министерства, могат и до 2040 г. да не влязат в експлоатация поръчаните F-16 от САЩ", каза Шаламанов.

Той припомни, че през 2014 г. като командващ ВВС на България Радев е бил против самолетите ни МиГ-29 да бъдат обслужвани в Полша и Украйна, а не в Русия. 

"Влагането на усилия сега в поддържането на МиГ-29 при положение, че руснаците разрушиха заводите в Украйна и че това съвсем не е приоритет на Полша и НАТО, би било загуба на време и ресурси", коментира бившият военен министър.

Шаламанов е убеден, че Русия няма интерес от продължителен конфликт не само заради дадените жертви, но и заради "пълното разрушаване на мита за непобедимостта на руската армия, високите руски технологии и Русия като миротворец."

"Руската армия се връща към моделите от Втората световна война - на "изгорената земя", напълно разрушени градове, поредица от военни престъпления, за които със сигурност ще има осъдени", коментира ексвоенният министър.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 1
Roko_s_granata
преди 2 години
ТАА ШМАТКА СИГУРНО Е ПОЛУЧИЛ МАНГИЗИ ОТ бай ДАН..... ЩОТО СУТРИН, ОБЕД И ВЕЧЕ ПЛЯМПА ПО ВСИЧКИ ТВ-тА ЕДНО И СЪЩО Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
чугунени глави
преди 2 години
Този виден Евро-атлантик и бивш некадърен министър още ли не сте го изпратили на фронта? Да громи съветската армия и да вика ура за НАТО? Сигнализирай за неуместен коментар