НАТО подготвя Украйна за химическа, биологична и ядрена атака

Ще бъде предоставено оборудване за откриване, защита и медицинска подкрепа, ще има обучения за реакция при подобна криза

24.03.2022 | 22:30 Редактор: Елеонора Танева
НАТО подготвя Украйна за химическа, биологична и ядрена атака

НАТО ще предостави на Украйна защитно оборудване срещу химически, биологични и ядрени заплахи, наред със средства за киберзащита, и ще защити от тези заплахи силите си, разположени на източния фланг. Това съобщи генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

"Съюзниците са "обезпокоени" от възможността за използване на такива оръжия в Украйна след руската инвазия и "се споразумяха да предоставят оборудване, което да помогне на Украйна да се защити от химически, биологични, радиологични и ядрени заплахи", каза  Столтенберг в края на извънредна среща на върха на лидерите на НАТО. 

Ще бъде предоставено оборудване за откриване, защита и медицинска подкрепа. Ще бъде извършено и обучение как да се реагира при заразяване и управление на кризи.

"Ние също така подобряваме готовността на съюзническите сили. Върховният главнокомандващ на военните сили на Алианса, генерал Тод Уолтърс, активира елементите на химическата, биологичната, радиологичната и ядрената отбрана на НАТО и нашите съюзници разполагат средства за отбрана, за да подсилят силите на тактическите формирования. Затова предприемаме действия както за подкрепа на Украйна, така и за самозащита", добави Столтенбер, цитиран от БНР.

Съюзниците се споразумяха да направят повече, за да помогнат на Украйна, след като чуха украинския президент Володимир Зеленски да подчертава "жизненоважното значение на предоставянето на повече военна помощ на страната му".

Лидерите на Алианса също така одобриха създаването на четири нови бойни групи - в Румъния, Унгария, България и Словакия, и подсилване на четирите вече сформирани - в Полша и трите балтийски страни.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 2 години
Да са първи тези, които така усилено искат война. Тази "цивилизация" ще приключи, заедно с тези, които направиха войната. Може би е за добре. Така ще оставим природата и животните на спокойствие от хората Сигнализирай за неуместен коментар