Асен Василев обсъди транспортните връзки с министри на Гърция и Турция

24.03.2022 | 14:03 Редактор: Ваня Кузманова
Асен Василев обсъди транспортните връзки с министри на Гърция и Турция

Вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев посрещна официална турска делегация, предвождана от министъра на търговията на Република Турция Мехмет Муш, съобщиха от пресцентъра на Министерството на финансите.

Сред основните теми на разговор бяха сътрудничеството в областта на митническото обслужване, възможностите за увеличаване капацитета на митническите пунктове, системата за транзитни документи на товарния транспорт, цените на енергийните ресурси и възможностите за използване на алтернативни маршрути за газови доставки.

По време на срещата бяха обсъдени и перспективите за развитие на железопътния транспорт, а така също и възможностите за взаимодействие по отношение на граничния контрол и борбата с контрабандата.

Развитие на транспортната и енергийната свързаност между България и Гърция обсъдиха вицепремиерът Василев, министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов, министрите на транспорта и съобщенията Николай Събев и на енергетиката Александър Николов с гръцка делегация, водена от министъра на инфраструктурата и транспорта Константинос Караманлис. 

Василев акцентира върху участието на България в процедурата по концесия на пристанището в Александруполис. Той подчерта, че осигуряването на свързаността ще помогне на страната ни за подобряване на веригата на доставките и за по-широк достъп до алтернативни енергоизточници.

Министър Караманлис също подчерта, че включването на нашата държава в порта ще има ключова роля и ще осигури връзка "от море до море" чрез свързването на Черно и Егейско море.

По време на срещата беше дискутирано и подобряването на транспортните връзки чрез изграждането на скоростни пътища и железопътни линии. Чрез тях ще се осигури свързаност между България, Гърция и Румъния. По този начин ще се увеличат възможностите за по-бързо придвижване на хора и товари и ще се подобрят връзките между страните в ЕС.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК