Петков и Кьовеши се разбраха за пълно сътрудничество, Гешев каза от какво се притеснява

"Нямам информация, че е нарушена независимостта на европейските прокурори в България", коментира Кьовеши

16.03.2022 | 18:37 Редактор: Теодора Патронова

Лаура Кьовеши и премиерът Кирил Петков се разбраха за пълно сътрудничество помежду си. Обвинител номер 1 на Европа е на второ посещение в страната ни. 

"Министерският съвет става контактна точка на Европейската прокуратура и това е ясен сигнал за силен ангажимент на най-високо ниво. Идеята на Кирил Петков е да се създаде специална група, която да работи с Европейската прокуратура. Важно е в България да няма монопол върху властите, които могат да изпращат сигнали до европейската прокуратура. Имаме 7 вида власти, които могат да изпращат подобни сигнали", изтъкна европейският главен прокурор.

"Нарушения, корупция и всякакви други престъпления, свързани с еврофондове - ще работим заедно, за да сме сигурни, че България не е мястото за такива престъпления. Отделно всички престъпления след 2017 г. могат да бъдат обект на разследване", подчерта Кирил Петков.

Рекорден брой сигнали, откакто работи европейската институция, са постъпили от България за изминалите няколко месеца. По 120 от тях, прокурорите са започнали разследвания.

"Получихме информация за измами с европейски средства, селскостопански субсидии, свързани с обществени поръчки. Разследват се измами и в сферата на строителството, както и такива, свързани с фондовете за възстановяване след кризата с Ковид-19", обясни Кьовеши.

Заявката за тесен контакт между изпълнителната власт и европейската прокуратура не притесни обвинител номер 1.

"Притеснява ме само едно нещо – постоянното нарушаване на принципа на върховенството на закона и принципа на разделение на властите от българските политици", заяви Иван Гешев.

"Не съм получила информация, че някой се опитва да наруши независимостта на европейските делегирани прокурори в България", коментира европейският главен прокурор.

Това е втората визита на Кьовеши у нас в рамките на по-малко от година. През юни тя посети страната ни заради непопълнените квоти от делегирани прокурори в европейската институция.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК