Кьовеши: Европейската прокуратура разследва рекордните 120 сигнала от България

Важно е да няма монопол върху властите, които могат да изпращат сигнали, уточни тя

16.03.2022 | 16:24 Редактор: Теодора Патронова

Европейската прокуратура разследва над 120 сигнала за злоупотреби с еврофондове в България. Това съобщи европейският главен прокурор Лаура Кьовеши след среща с премиера Кирил Петков. Кьовеши не даде повече подробности с обяснението, че най-късно в началото на другата седмица ще има статистика в годишния доклад на институцията ѝ. Тя все пак посочи, че сред сигналите има такива за обществени поръчки, за злоупотреба със селскостопански субсидии, за измами в сферата на строителството, фондовете за възстановяване след ковид. Кьовеши пристигна у нас за втори път за по-малко от година по покана на Петков.

"Мисля, че идеята на господин Петков да се създаде специална група, която да работи с Европейската прокуратура за гаранция на автономност, е нещо към което трябва да се стремим. Ще постигнем напредък по отношение на измамите и борбата с организираната престъпност", заяви европейският главен прокурор Лаура Кьовеши по време на брифинг в Министерския съвет след срещата си с премиера Кирил Петков.

Тя изтъкна, че е благодарна на българските граждани за доверието в европейската прокуратура - получени са рекорден брой сигнали за възможни нарушения. 

"Сега е време българските власти да започнат да работят по много чувствителни и сложни случаи заедно с нас. Затова съществуваме, затова сме тук. Важно е в България да няма монопол върху властите, които могат да изпращат сигнали до европейската прокуратура", подчерта Кьовеши. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК