Кьовеши за втори път в България: Какви ще са темите на разговори между нея и Петков?

През юни тя беше на визита в България заради липса на делегирани европрокурори

16.03.2022 | 13:47 Редактор: Ваня Кузманова

Европейският главен прокурор отново в България. Лаура Кьовеши пристига у нас за втори път за по-малко от година по покана на премиера Кирил Петков. Какви ще са темите на разговори между двамата? 

През юни тя беше на визита в България заради липсата на делегирани европрокурори, които да попълнят квотата от страната ни в институцията. Тогава Кьовеши даде твърда заявка за независимост на институцията, която ръководи.

"Ако някой се опита да се намеси в нашата работа, ако някой политик се обади на европейски делегиран прокурор да му каже да направи това или онова - аз ще направя това публично достояние", заяви европейският главен прокурор Лаура Кьовеши.  

Вчера обаче премиерът Кирил Петков даде заявка за директен контакт с европейската прокуратура без да е необходимо сигналите към нея да минават през българското държавното обвинение. 

"С европейската прокуратура да пробием модела на сплетената система, така че да се види, че тези много силни, мощни невероятно недосегаеми хора са всъщност досегаеми, и са всъщност едни мафиоти от село", посочи министър-председателят Кирил Петков. 

И макар че премиерът не пести критики към дейността на българската прокуратура, при предишното си посещение Лаура Кьовеши отказа да я коментира. 

"Аз не съм тук, за да оценявам качеството на българската прокуратура. Това не е моята работа", допълни европейският главен прокурор.  

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 1
прокуратура
преди 2 години
България се нуждае от истинска правосъдна система! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
genim
преди 2 години
тя ще се ошашави у нас......... Сигнализирай за неуместен коментар