30 украинчета тръгват на занималня в Свети Влас, ще им преподават доброволци

Те не могат да се запишат на училище заради тромавата процедура за получаване на хуманитарен статут

15.03.2022 | 19:55 Редактор: Здравко Черкезов

От днес 30 украински деца тръгват на занималня в Свети Влас. Преподаватели ще бъдат доброволци, педагози също бежанци от Украйна. Те са се организирали сами, след като не могат да запишат децата си в българско училище заради тромавата процедура за получаване на хуманитарен статут. В Свети Влас и Слънчев бряг бежанците са вече близо 3500.

Помещението на Тракийското дружество в Свети Влас се превърна в училище за украински деца, които са избягали с майките си от войната. Ще им преподават доброволци, също украински бежанци.

"Възникна такъв проблем, че децата няма къде да започнат училище, къде да посещават занималня. Родителите се притесняват и затова решиха, че трябва да се организират нещо за тях", сподели Дария Поворелко.
 
"Ние още нямаме хуманитарен статут, нямаме бежански статут. В процес сме на  оформяне на документите, но това ще отнеме почти три месеца. И ако останем тук с нашите деца, те ще могат едва през септември месец да тръгнат на училище и детска градина в България", оплака се Оксана Молодан.
 

Децата са разделени на две групи  в предучилищна и училищна възраст. Заниманията ще бъдат от понеделник до петък. 

"Ще подаря на децата празник! Аз съм аниматор, ще ги весела- конкурси, празници , рождени дни. Максимално позитивно. Децата наистина трябва да учат- математика, украински, български, но трябва  и да почиват…", каза Марина Карткова.

Оксана Слепова  е работила в Киев в Център за психологическа рехабилитация, сега ще работи с децата в Свети Влас. Ще преподава арт терапия.

"От войната децата са с повишено ниво на стрес и тревожност. Много силно преживяват и това, че са разделени от бащите си, които трябваше да останат в Украйна, за да защитават страната си", посочи Оксана.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК