Български майки не се замислят - оставят работата си, за да помагат на бежанки с деца

Една жена ми каза: "Обикновеният българин помага най-много на обикновения украинец" и беше права, казва Христина

14.03.2022 | 19:56 Редактор: Елеонора Танева

От началото на войната стотици българи оставиха професиите си и посветиха свободното си време не на близките си, а на непознати хора, избягали от ужаса в Украйна. 

Ден след като войната в Украйна започна, Христина и още три майки стават доброволци, за да помогнат на други жени, които търсят спасение в България. 

"На 25 февруари гледах първите репортажи, които дадоха с бебета в бомбоубежищата от неонатологичното отделение в Киев. Там нещо се счупи в мен и в събота сутринта просто обявих, че затварям слинготека като магазин и го правя пункт за събиране на помощи", спорели Христина.

Първият камион с помощ за Украйна тръгва още на първи март, а последните две седмици я срещат с историите на десетки хора, чийто живот се е преобърнал за часове. 

"Последно днес една жена от Казанлък, която е с две дечица каза "Моля те, изпрати ми една възглавница и една завивка. А ние сме подготвили нормално три, защото те дори да спят в едно легло не могат на една възглавница. Много са скромни и нищо не искат, не държат дрехите да са нови. Нямат какво да облекат", допълва Христина.

Като доброволец в България тя се сблъсква с много проблеми, но скромността на хората ѝ дават кураж, за да продължи да го прави.

"Ние сме и много добри, и много лоши. Обикновеният човек е много добър. Една жена ми каза на развален български, че само простият българин ще помогне на простия украинец. Тя имаше предвид обикновения българин, с обикновения украинец и реално е така. Тук може би малко институциите ги няма", не крие разочарованието си Христина.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК