Морската гара в Бургас се напълни с украински бежанци, търсещи работа, училища и градини

БЧК призова бизнеса да съдейства с хранителни продукти

14.03.2022 | 13:44 Редактор: Елеонора Танева

Започна работа кризисният център в Морската гара в Бургас. Той ще работи от понеделник до петък.

На място има доброволци от БЧК в Бургас и екипи на Инспектората по образованието, на Регионалната дирекция по заетостта. Те ще дават информация за възможностите за работа и образование у нас на украинците, получили хуманитарен статут.

От рано сутринта на опашката се наредиха украински бежанци, които са подслонени в хотели и частни квартири по морето. Анна от Одеса е дошла с 4-годишната си дъщеря Даша. 

"Търся за едното дете детска градина, за другото - училище. Ние заминахме, когато започнаха да стрелят, защото при нас няма бомбоубежище. Много се изплаших за децата", разказа Анна.

Руслан е в кризисния център, за да си търси работа. 

"Интересувам се какви документи са ми нужни, за да започна работа. Аз съм дипломиран фризьор, имах свое ателие в Украйна", уточни мъжът.

От Агенцията по заетостта обясниха, че всички бежанци, които имат статут за временна закрила, имат достъп до пазара на труда у нас. Могат да работят и като сезонни работници до 90 дни в сферата на хотелиерството ресторантьорството.

"Имаме създадени мобилни екипи. Предстои след като получим информация къде са ситуирани големи общности от тези хора - в хотели, в центрове, да ги посетим на място, за да ми разясним какви са техните права", разясни директорът на Агенцията по заетостта в Бургас Пенка Кирилова.

Майки с малки деца бяха дошли от Слънчев бряг, за да търсят дрехи и обувки за децата си. 

"В момента има нужда от храна. Затова се обръщаме към всички корпоративни дарители да ни даряват храни. Има нужда от подкрепата на фирми, които желаят да дарят основни хранителни продукти на големи групи, приютени от хотелиери и частни лица", призова директорът на БЧК- Бургас, Виолета Радева.

"Най-голяма нужда има от място за живеене - по-евтино или без пари. Защото някои хора нямат нищо, дойдоха с валута на Украйна, гривни, които никъде не приемат. Реално имат пари, но с тях не могат нищо да си купят", каза Александра Далдих, която е доброволка от Украйна. 

Оказва се, че представители на служба "Миграция" в кризисния център ще има само два пъти седмично. Това ще забави процедурата по получаване на статут на бежанците, а от там - намирането на работа и училище за децата. 

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК