Суровият петрол поевтиня: Кога ще се отрази това и на бензиноколонките у нас?

Причината са напредващите преговори между Русия и Украйна

15.03.2022 | 17:44 Редактор: Жаклина Иванова

За първи път от началото на войната в Украйна барелът суров петрол падна до под 100 долара. Причина за това са напредващите преговори между Русия и Украйна. Петролът загуби близо една четвърт от стойността си седмица, след като беше отчетен най-големият скок в цената от 2008 година насам.

Нешо Миладинов пътува всеки ден с колата си до работа и обратно.

"Близо 7 литра за 20 лева. Колата ми не харчи много, горе-долу - 6. Това ще ми стигне за 100 км. Преди за 20 лв. не минавах 100 км, а много повече", сподели той.

Дали обаче ще продължи да пътува със своя автомобил и занапред, за Нешо е под въпрос.

"Ще ми излиза много скъпо. И гражданската е скъпа, и данъците са скъпи. Ще карам колело. Зимата - с метрото", каза Нешо Миладинов.

В последната седмица няма съществени промени на средната цена на горивата - около 2,95 лв. за дизел и 2,88 лв. за бензин, посочи Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

За последното денонощие обаче барелът суров петрол падна до под 100 долара. За да се усети разлика и на бензиноколонките, трябва да мине определен период от време.

"В различните моменти това е между 14 и 20 дни, ако имаме постоянен тренд за намаляване или повишаване на цената. Това, което можем да кажем, е, че настоящите цени не са повлияни от това огромно поскъпване, което видяхме от 130-140 долара за барел. Нашите цени са най-ниските в ЕС", изтъкна Бенчев.

На фона на високите цени на горивата в световен мащаб - Швеция временно ще намали данъците върху горивата, а словенското правителство замразява максималните цени на горивата на дребно. В България обаче такива стъпки едва ли ще се предприемат.

"Според мен един таван на цената на горивата не е добра идея, особено, ако е административно наложен. Тъй като по време на така наложения таван цените ще се държат ниски, но след административното му премахване те ще се повишат, защото натрупаните загуби от компаниите ще трябва да се възстановят", посочи Бенчев.

За да има и успокояване на цените на горивата, трябва да се успокои и международната обстановка, тъй като това е основният фактор, който влияе в момента на пазара, подчерта още той.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК