Таско Ерменков: Няма опасност да спрат доставките на газ и петрол от Русия

В краткосрочен план ще оцелеем, но в дългосрочен нямаме алтернатива, категоричен е енергийният експерт

14.03.2022 | 17:30 Редактор: Таня Харизанова

„Нека бъдем реалисти и да престанем да свързваме доставките на газ и петрол с политиката. Смятам, че реално няма опасност от това, да спрат доставките на газ и на петрол от Русия, но ако те спрат, ние в краткосрочен план може би ще успеем да оцелеем, но в дългосрочен план в момента нямаме алтернатива. Поради тази причина, нека да бъдем по - внимателни. Тези санкции удрят върху обикновения човек, удрят върху всеки един от нас, който трябва да отиде до магазина да си купи храна, да отиде да си плати тока, да си плати парното, да си зареди колата. И всякакви санкции, които са несъобразени с реалностите в дадена държава всъщност се превръщат в автосанкции“. Това каза за предаването „Опорни хора“ енергийният експерт от БСП Таско Ерменков.

„Ние сме длъжни в тази позиция да търсим и онова, което можем да бъдем като посредник между тези народи, защото и на двата народа сме дали писменост и на двата народа сме дали вяра. И когато два братски народа се бият, най-лошото нещо, което можеш да направиш е да кажеш на единия "ти си ми приятел", на другия да кажеш "ти си ми враг". Тоест, ние трябва да търсим онова наше поведение, в което да бъдем катализатор на мирни процеси“, подчерта Таско Ерменков.

Турция беше мястото, в което се проведоха преговорите.

„Саудитска Арабия го предлага това да се случи, навсякъде другаде се предлага, само ние които бихме могли наистина да свършим тази работа, се опитваме да бъдем по-ястреби от ястребите в някои отношение. Пак казвам, не оправдавам военните действия и не мога да ги приема, като начин за решаване на международни проблеми. Всъщност, това което се случва в Украйна, е провал на световната дипломация. Тук невинни няма, тук всички са виновни, че го докарахме до това положение. Лошото е, че страда обикновеният човек и в България, и в Украйна, и в Русия, и в Европа“, казва Таско Ерменков.

„Когато говорим за енергийна политика, там трябва да бъде "и". Нямам нищо против да правим батерии, но те не могат да ни осигурят базова енергия и няма как да ни гарантират устойчивост на енергийната система.

„В преговорите не сме написали, че батериите ще бъдат базови мощности, написали сме, че ще развиваме ядрена енергетика и че ще правим всичко възможно да запазим въглищната енергетика.

„Нямам нищо против да се подпомага въглищната индустрия навсякъде, даже сме го написали това в коалиционното споразумение, че ще предприемем мерки тези райони да не останат обезлюдени, без работа и т.н., но когато споменаваш колко пари ще дадеш на две от централите, бъди така добър, да кажеш какво ще направиш и с другите и колко ще струва това нещо и какво смята да направи държавата с тях, защото в противен случай се получава, че на едни им обещаваме и ще им дадем, а с другите не знаем какво се случва и това не е добра политика, не можем да делим централите на ваши и наши. Нещо повече, когато навремето енергийната система в България е изграждана, не случайно има в „Бобов дол“ централа, не случайно има във Варна централа, не случайно имаше в Русе централа, ТЕЦ-ове, защото по този начин се диверсифицира производството и се намаляват разходите по преноса, което води до по-ниска цена“, категоричен е енергийният експерт Таско Ерменков.

Цялото интервю гледайте във видеото.