fallback

Петков: За 11 години не построиха газовата връзка с Гърция, нямаме магическа пръчка

Правителството ще се възползва от засилената уеб пропаганда като коз за инвестиции от Googlе

15.03.2022 | 13:48 Автор: Елеонора Танева

Премиерът Кирил Петков заяви, че до толкова драстично увеличение на цената на газа у нас е можело да не се стигне, ако газовата връзка с Гърция е била завършена навреме. Ако интерконекторната връзка с Гърция е била изпълнена в срок, сега България е можела да има и други опции за ценообразуване. 

"11 години не беше построена и сега ние ще се опитаме да го направим за 6 месеца. Но това ни се случва по всички проблеми – нямаме работеща Агенция за бежанците, нямаме Кризисен щаб, който да отреагира на най-различни неща, нямаме достатъчна готовност да поемаме ценовите шокове. Ние за 90 дни правим от нищо нещо", коментира министър-председателят.

Ако войната в Украйна приключи бързо, е възможно цената на природния газ да бъде по-ниска. Но към днешна дата има дни, в които страната ни разчита изцяло на руското синьо гориво. 

"Ние нямаме българска газ, можем да купуваме. Това, че сме се отказали от количества газ от Азербайджан, си е грешка, която сме си направили и никой няма да ни я прости. Сега можем да следим ситуацията и да купуваме газ, когато имаме по-ниски нива на борсовите цени. Но реалността е, че нямаме магическа пръчка", заяви Петков.

Според него военният конфликт в Украйна се ползва и като повод за спекулация с цените. А обществените страховете целенасочено се засилват чрез подвеждаща информация в уеб пространството, както и за политически цели. Затова правителството ще се възползва от засилената уеб пропаганда като коз за инвестиции от страна на световния гигант Google. 

"Те имат един отдел, който се занимава с киберсигурност. Въпросът е, че няма по-добро място да създават киберпродукти от България, с тези всичките хибридни кибератаки", каза още Петков.

А основната тема на разговора му с американския вицепрезидент Камала Харис е била корупционната зависимост в контекста на войната в Украйна. 

"Корупцията има две измерения - едни и същи хора влияят и на България, и прокарват интересите на Путин. И същите тези хора, когато не се занимават с това, правят локална корупция, така че борбата за корупцията е повече от национална", уточни премиерът.

Темата с корупцията ще е водеща и при разговорите му с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, която пристига на посещение в България в сряда.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback