Петков: Путин добре е планирал газовата криза, източва нивата на газа в Западна Европа

Трябва да разграничим привързаността си към Русия от режима на Путин, заяви премиерът

15.03.2022 | 11:11 Редактор: Елеонора Танева
Петков: Путин добре е планирал газовата криза, източва нивата на газа в Западна Европа

Газовата криза е измерение на войната и плод на една добре планирана стратегия. Нашето младо правителство попадна именно в перфектната буря. Това заяви министър-председателят Кирил Петков  преди началото на срещата на властта с бизнеса.

"За съжаление, Путин е имал добра стратегия доста по-рано - купувайки газовите хранилища в Германия, той източва нивата на газа в Западна Европа до много ниски нива. "Газпром" контролира немските газохранилища и контролира общата цена в Европа", заяви премиерът. 

Петков подчерта, че това, което се случва в България, се случва във всяка една от останалите страни членки на ЕС. 

"Когато икономиката ни е натегната заради добро стратегическо паниране от страна на Русия, ние трябва да кажем кои са нашите ценности. Единият вариант е да се крием в тревата и да кажем: "дано тази буря мине покрай нас". Другият вариант е да кажем "не - омръзна ни България да не може да решава собствената си съдба и да няма глас, винаги Великите сили да решават нещо за нас". Ние имаме собствен глас", каза още премиерът, цитиран от "Монитор".

Той посочи, че хибридните атаки не са мираж. А нападението със снежни топки срещу него навръх националния ни празник не било случайно. Целта била представителите на властта да се уплашат и да не могат да поднесат цветя пред паметника на Шипка. Петков съобщи, че 2 дни по-рано партия "Възраждане" е имала двучасова среща с руския посланик у нас Елеонора Митрофанова. 

"За култура и за Пушкин ли си говореха през това време?", попита иронично премиерът.

Според него, като народ трябва да разграничим привързаността си към Русия, свързана на база култура, образование, пропаганда и приятелства от режима на Путин. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК