Петков: За 11 години не построиха газовата връзка с Гърция, нямаме магическа пръчка

Правителството ще се възползва от засилената уеб пропаганда като коз за инвестиции от Googlе

15.03.2022 | 13:48 Редактор: Елеонора Танева

Премиерът Кирил Петков заяви, че до толкова драстично увеличение на цената на газа у нас е можело да не се стигне, ако газовата връзка с Гърция е била завършена навреме. Ако интерконекторната връзка с Гърция е била изпълнена в срок, сега България е можела да има и други опции за ценообразуване. 

"11 години не беше построена и сега ние ще се опитаме да го направим за 6 месеца. Но това ни се случва по всички проблеми – нямаме работеща Агенция за бежанците, нямаме Кризисен щаб, който да отреагира на най-различни неща, нямаме достатъчна готовност да поемаме ценовите шокове. Ние за 90 дни правим от нищо нещо", коментира министър-председателят.

Ако войната в Украйна приключи бързо, е възможно цената на природния газ да бъде по-ниска. Но към днешна дата има дни, в които страната ни разчита изцяло на руското синьо гориво. 

"Ние нямаме българска газ, можем да купуваме. Това, че сме се отказали от количества газ от Азербайджан, си е грешка, която сме си направили и никой няма да ни я прости. Сега можем да следим ситуацията и да купуваме газ, когато имаме по-ниски нива на борсовите цени. Но реалността е, че нямаме магическа пръчка", заяви Петков.

Според него военният конфликт в Украйна се ползва и като повод за спекулация с цените. А обществените страховете целенасочено се засилват чрез подвеждаща информация в уеб пространството, както и за политически цели. Затова правителството ще се възползва от засилената уеб пропаганда като коз за инвестиции от страна на световния гигант Google. 

"Те имат един отдел, който се занимава с киберсигурност. Въпросът е, че няма по-добро място да създават киберпродукти от България, с тези всичките хибридни кибератаки", каза още Петков.

А основната тема на разговора му с американския вицепрезидент Камала Харис е била корупционната зависимост в контекста на войната в Украйна. 

"Корупцията има две измерения - едни и същи хора влияят и на България, и прокарват интересите на Путин. И същите тези хора, когато не се занимават с това, правят локална корупция, така че борбата за корупцията е повече от национална", уточни премиерът.

Темата с корупцията ще е водеща и при разговорите му с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, която пристига на посещение в България в сряда.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
Пешо
преди 2 години
Народа благоденства ли с новото правителство, станахме ли по богати, живееме ли по добре ? Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Велизар Гоцев
преди 2 години
Бих бил много радостен да разбера какво успя да направи новото правителство без вълшебна пръчка, от както пое властта. Аз лично, като гражданин не мога да се сетя за нищо. Въпроса ми е какво направиха за собствената си нация? Сигнализирай за неуместен коментар