Посолството на САЩ у нас: Русия разполага с активна програма за биологични оръжия

Вашингтон обясни за лабораториите в Украйна, предизвикали много слухове 

15.03.2022 | 12:20 Редактор: Тодор Петров
Посолството на САЩ у нас: Русия разполага с активна програма за биологични оръжия

Както заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ в негово публично изявление от 9 март твърдението, че Съединените американски щати разработват биологични оръжия не отговаря на истината. Русия, а не Украйна, разполага с активна програма за биологични оръжия в нарушение на Конвенцията за забрана на биологичното оръжие (КБО).

Това се казва в изявление на посолството на САЩ в България.

"Твърденията на Русия за съществуването на украински военни биологични изследователски лаборатории са абсолютно неверни. Украйна стриктно спазва Конвенцията за забрана на биологичното оръжие (КБО). В противен случай САЩ не биха си сътрудничели с Украйна за мирни цели. Изследователските лаборатории в Украйна са изцяло ръководени от министерствата на здравеопазването и на земеделието на Украйна", се твърди категорично в позицията.

От американското посолство у нас посочват още, че САЩ са предоставяли подкрепа за реновиране и оборудване на лабораториите и за обучение на персонала им с цел по-безопасна и ефективна работа при наблюдението и реакцията при различни заболявания. 

"От самото начало тази подкрепа е публично документирана – с гордост, яснота и прозрачност. Дейността на тези лаборатории е изцяло посветена на мирни цели, за разлика от руските програми за химически и биологически оръжия, които по своя характер са офанзивни", се настоява в изявлението.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК