Подготвя ли Русия химическо или биологично оръжие и застрашена ли е България?

Москва иска САЩ да обяснят защо са подкрепяли военна биологична програма в Украйна

10.03.2022 | 13:32 Редактор: Тодор Петров

Русия може да се готви да използва химическо или биологично оръжие в Украйна, предупреди говорителят на Белия дом Джени Псаки. Тя отхвърли твърденията на Москва, че в Украйна е била разработвана незаконна програма за химически оръжия. 

Псаки определи твърдението като трик, чиято цел е да се оправдаят бъдещи нападения с неконвенционални оръжия. 

"Всички трябва да сме нащрек за евентуално използване на химически или биологични оръжия от Русия в Украйна, или за създаване на операция под фалшив флаг с използването им - това е ясен модел", подчерта тя. 

Коментарът дойде, след като часове по-рано говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Русия иска САЩ да обяснят пред света защо са подкрепяли военна биологична програма в Украйна. 

Според ръководителя на инфекциозна лаборатория в Берн д-р Аспарух Илиев, не е съмнително, че именно САЩ финансират такива лаборатории в чужди страни. По думите му Вашингтон има разгърната мрежа за контрол на биологични и химични атаки от Близкия изток, което налага да има подобни центрове за ранно предупреждение. 

Председателят на комисията по външна политика в предишния парламент Димитър Гърдев смята, че това задължително ще бъде използвано от руската пропаганда. 

"По всякакъв начин се опитват да оправдаят това нахлуване. В началото бяха много различни тези и това не може постфактум да бъде използвано като повод", изтъкна той.

Според Гърдев санкциите, които международната общност налага на Русия, може да имат бърз ефект, но и да се върнат като бумеранг към онези, които ги налагат.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК