Асен Василев: Имаме план за действие, ако Русия спре доставките на газ

Макрорамката на бюджета ще бъде променена заради войната в Украйна, подчерта финансовият министър

15.03.2022 | 12:55 Редактор: Елеонора Танева
Асен Василев: Имаме план за действие, ако Русия спре доставките на газ

Инфлацията ще продължи да се ускорява заради последиците от войната в Украйна. Това прогнозира вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в предварително записано интервю за Годишната среща на бизнеса с правителството.

"Това мисля, че е даденост, имайки предвид какво се случва с цени на горива, метали, хранителни продукти", заяви Василев.

Той подчерта, че макрорамката на бюджета ще бъде променена заради войната в Украйна. Ще се заделят буфери за посрещане на бежанската вълна и за сценарий при пълно спиране на доставките на руски енергоносители.

"Това е голяма група хора, над половината бежанци в момента, които влизат на територията на страната, са деца. Това изисква много грижа, много ресурс", подчерта финансовият министър, цитиран от БНР.

Още преди началото на руската инвазия в Украйна кабинетът е разработил стратегия за справяне при пълно спиране на руските енергийни доставки, коментира Василев. А оставането на бойните действия в Украйна е базовият сценарий.

"Работим и по по-тежки сценарии, свързани с разширяване на конфликта, примерно в Молдова. Примерно както беше затворен Суецкият канал за корабоплаване. Представете си, ако това се случи в Босфора", каза още Василев.

Вицепремиерът подчерта, че независимо какъв ще е изходът от войната в Украйна, последиците от нея ще се усещат с години.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
12
преди 2 години
И аз имам план. Търкаме два камИка докато не се получи искра. После палим огън Сигнализирай за неуместен коментар