Еврокомисарят Илва Йохансон след срещите ѝ с бежанците ексклузивно пред "Брюксел 1" тази събота от 17:30 часа по Bulgaria ON AIR

Страните членки могат да използват за бежанците непохарчените средства от еврофондовете от предишния период, коментира еврокомисарят

11.03.2022 | 17:59 Редактор: Жаклина Иванова
Еврокомисарят Илва Йохансон след срещите ѝ с бежанците ексклузивно пред

Каква е ситуацията по границите и какъв е планът на Европа за справяне с бежанския наплив, провокиран от военния конфликт в Украйна - отговор на този и още въпроси ексклузивно в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR ще даде еврокомисарят по вътрешните въпроси Илва Йохансон. Непосредствено след посещенията ѝ по границите и срещите ѝ с десетки бежанци, Йохансон даде и специално интервю за Милена Милотинова, което ще се излъчи тази събота, на 12 март, от 17:30 часа.

"Виждаме уникална, безпрецедентна ситуация. Никога не сме мислили, че може да видим или преживеем война в Европа отново. А Путин нахлу в суверенна съседна държава. Идват много жени и толкова много деца. Повечето от тях са изтощени, на края на силите си, премръзнали...Сърцераздирателно е да ги видите как пристигат, но и колко благодарни са, че са приети в нашите държави членки", коментира еврокомисарят пред водещата на "Брюксел 1".

"Най-голямо впечатление ми направи наистина силната солидарност, проявена от всички доброволци, от всички граждани, които посрещат тези хора, от граничарите, от полицията, местните власти, националните власти - как те посрещат хората. Това показва защо съм толкова горда да бъда европейка в този момент. Ние демонстрираме солидарност на практика, макар обстоятелствата по границите да са наистина трудни", каза още Йохансон в разговора, който ще бъде излъчен в събота от 17.30 в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.

Еврокомисарят по вътрешните въпроси коментира и последните мерки, които са взети на европейско ниво по отношение на това как страните членки да се справят с нарастващия бежански наплив.

"В Европейската комисия взехме решението парите, които не са използвани от Миграционния фонд, от кохезионния фонд, от Социалния фонд за предходния бюджетен период да могат да се прехвърлят и да се използват сега по един гъвкав начин. Това е незабавната реакция спрямо държавите, които в момента правят толкова много, и, разбира се, се нуждаят от финансовата подкрепа на Комисията. Но, за съжаление, ситуацията ще се влоши. Ще пристигат все повече хора. Затова ще трябва да помислим за още по-голяма финансова подкрепа за онези страни членки, които поемат най-голямата отговорност, и, разбира се, и за самите украински бежанци", изтъкна Йохансон.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК