Радев с критика към управляващите: Трябва по-добра организация за пристигащите бежанци

Нужно е ясно разпределение на отговорностите между централната и местна власт, заяви президентът

11.03.2022 | 17:46 Редактор: Ваня Кузманова

Президентът Румен Радев не изключи възможността България да бъде място за преговори между Киев и Москва. Това обаче според него може да се случи само в координация с Европейския съюз. Държавният глава отправи и критики към управляващите за организацията по настаняване на бежанците от Украйна. 

Според него, държавата трябва да бъде още по-ангажирана и да изготви алгоритъм, в който да е пределно ясно какво е разпределението на отговорностите между централната и местна власт.

Над 100 бежанци пристигнаха днес по обяд в Русе с влака от Букурещ. Сред тях имаше, както млади жени с деца, така и по-възрастни. Ана идва от Николаев с двете си деца. Иска да стигне до Горна Оряховица. 

"Градът се обстрелва, сега ситуацията е опасна, защото стрелят и бомбите падат близо да дома ни. Не е ясно дали ще оцелееш или не, затова решихме да вземем децата и да избягаме", посочи бежанката Ана.  

Лена е работила в русенска фирма до преди 3 месеца. Сега отново се готви да започне работа там. 

"В града не знам как ще се купят продукти от магазините. Там хората оставят всичко включително и магазините. Те са много, много големи, но нямат нищо. В метрото можеш да стоиш, но не можеш да отидеш никъде", каза бежанката Лена. 

Гранична полиция посреща пристигащите в Русе украинци и ги насочва къде трябва да отидат. А от БЧК разкриха допълнителни пунктове на граничния пункт при Дунав мост и на ЖП гарата. 

"Установено е, че когато пристигне международният влак от Букурещ, има хора, които изчакват навън проверката и се прикачват за друг влак. И затова на място разкрихме пункт с топли напитки, вода и подкрепителни закуски за децата", заяви началникът на БЧК-Русе Антоанета Ябанозова. 

Президентът Румен Радев посети Русе и поиска по-голяма координация от институциите в държавата за приемането на украинците. 

"Очаквам държавата като основен координатор и организатор на всички тези дейности да бъде още по-ангажирана и да изготви алгоритъм какво е разпределението на отговорностите между централната и местната власт. Очаквам да се изгради една гъвкава и устойчива връзка между тези пунктовете, през които влизат хората в нужда", заяви президентът Румен Радев. 

Радев допълни още, че очаква по най-бързия начин да се издадат документи за самоличност на бесарабските българи, за да имат достъп до пазара на труда, здравни услуги и образователната ни система. Президентът призова и за организиране на единна национална система за управление на кризи, а не проблемите да се решават на парче.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК