Властта vs търговците заради цената на олиото, на места - 3 евро без ДДС за литър

Държавата ще сигнализира КЗК, КЗП и Комисията по стоковите борси и тържищата

09.03.2022 | 17:42 Редактор: Искра Ангелова

Мерки на правителството на фона на войната в Украйна - 1,1 млрд. лв. допълнителни пари за закупуване на пшеница, царевица и слънчоглед. Както и по 40 лева помощ за всеки бежанец на ден, но само настанен в почивна станция или хотел. Кабинетът готви и спешни мерки за борба с вече спекулативно високата цена на олиото.

Георги Веселинов е директор във фабрика за олио в Добричко. Казва, че цената се е вдигнала рязко през последните дни.

"В момента цените, които виждаме към търговски вериги в България и чужбина, са около 3 евро без ДДС на литър", каза Веселинов.

Повишените цени на олиото обаче изправиха властта срещу търговците.

"Цена от 5 лева за литър олио в магазините е спекула. Производствената цена е 2 лева. Сами разбирате, че разликата от 2 до 5 лева не е оправдана печалба", заяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова.

"Самата суровина струва днес 2 лв., ако някой може да произведе бутилка олио от килограм слънчоглед - да заповяда", допълни Георги Веселинов.

Държавата обаче ще сигнализира КЗК, КЗП и Комисията по стоковите борси и тържищата, които да извършат проверки на пазара. Според властта не става въпрос за спрян износ от Украйна и Русия, а за начин на лесни печалби от търговците на гърба на войната.

"В момента имаме 1,5 млн. тона слънчогледово семе, което стига за 4 години и половина производство на олио. Собствениците на слънчогледово семе и олио задържат количества в очакване да се вдигне още цената или да го изнесат, за да го продадат с по-голяма печалба", коментира още Нинова.

Достатъчен резерв у нас има и от пшеница. Въпреки това, държавата ще закупи още количества зърнени култури.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК