Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Държавата спря износа на зърно, презапасяването със стоки води до увеличение на цените

Коментар на Радослав Христов и Калоян Стайков в предаването "Директно"

04.03.2022 | 18:44 Редактор: Тодор Петров

"По устно разпореждане на министъра на финансите е спрян износът на зърно от страната. Идеята била да се направи количествен анализ на зърното в страната. На извънреден консултативен съвет бяха изнесени данни за наличностите на отделните видове зърна", заяви Радослав Христов от Националната асоциация на зърнопроизводителите в предаването "Директно". 

Калоян Стайков от Института за енергиен мениджмънт коментира истерията за горива и опашките пред бензиностанциите в навечерието на 3 март.

"Същия разговор водихме за природния газ, въглища, суровини, петрол... Изглежда естествено хората да започна да се презапасяват. Същото гледахме през 2020 г. малко преди да бъде обявено извънредното положение. Презапасяването естествено води до увеличаване на цените. Ако има увеличено търсене, защо да не увеличат цените? Естествено, че е спекулативно", каза той.

Според него, в случая чисто финансово няма печалба от презапасяването с горива. Стайков отбеляза, че военните действия ескалират много бързо, а петролните пазари са реагирали по-бавно от очакваното.

Той прогнозира, че цените няма как да паднат дори до края на годината, ако ситуацията в Украйна се запази в този вид. Има рискове ситуацията се влоши.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК