Олиото скача до 6 лв., запасите в складовете се стопяват

В една от веригите магазини в Русе литърът вече се продава по 5,99 лв.

07.03.2022 | 19:03 Редактор: Ваня Кузманова

Бутилка олио скача до 6-7 лева. Причината е войната в Украйна - страната е основен износител на слънчоглед в света. На места има и ограничени количества, които 1 клиент може да закупи. 

В една от веригите магазини в Русе литър олио вече се продава по 5,99 лв. Доника забелязва, че това е поредно увеличение за последните месеци. 

В някои вериги магазини вече са въведени и ограничения за броя на бутилките, които 1 клиент може да закупи. По данни на земеделското министерство само за миналата седмица цената на олиото се е вдигнала между 0,8% и 8,5%. Разликата между цените на едро и на дребно средно е 0,61 лв. 

Управителите на магазини казват, че количествата олио по складовете намаляват.

"Ние започнахме да търсим по складовете и така с хора, с които сме работили дълги години, просто помолих да оставят там 5-6 стека на цена, която да не е така драстично увеличена. Защото вие знаете, че това са стоки, които определят един магазин. Олио, брашно, захар, ориз", каза управителят на магазин Теодора Марашева.  

Русия и Украйна са най-големите производители и износители на слънчоглед. Затова военният конфликт между тях се отразява на пазара в цял свят. В последните няколко дни цената на тон слънчоглед, предлагана от рафинериите, достигна 1500 лева, но голяма част от зърнопроизводителите не са склонни да продават. 

"Цената върви изключително нагоре. Миналата година цената на слънчогледовото семе стартира на 800 лв., т.е. и там има изключително висока инфлация, поради простата причина, че износителят го няма на пазара. В този смисъл, това автоматично ще рефлектира на цената на олиата. Те се вдигнаха и на международните борси", каза председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова.

Според председателя на зърнопроизводителите за поскъпването на олиото отражение дават и по-скъпите режийни разходи.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Наблюдател
преди 2 години
То и без това не е полезно в големи количества... Сигнализирай за неуместен коментар