Българска пшеница може да заеме нишата, освободена от Украйна - има ли количества за износ?

Цената на тон зърно гони 1600 лв., при 350 лв. преди година

07.03.2022 | 16:46 Редактор: Елеонора Танева
Българска пшеница може да заеме нишата, освободена от Украйна - има ли количества за износ?

Цената на пшеницата се качва главоломно  - 1500-1600 лева на тон. Миналата година по това време е била около 300-350 лева.

Пшеница от Украйна няма как да бъде изнесена в момента, защото пристанищата са под обстрел. Износът може да продължи с влакови композиции, защото Украйна има доста запаси от пшеница, но смятам, че това няма да стане, докато няма сигурност, че ще има примирие. Това коментира земеделският производител и бивш председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи Борислав Петков пред Bloomberg TV Bulgaria.

Той посочи най-големите купувачи на украинска пшеница - Египет, Индонезия, Бангладеш, Пакистан, Турция, Мароко и Тунис. 

"България и Румъния биха могли да заместят частично Украйна на пазара на пшеница от Черноморския басейн  с количествата, с които разполагат. България има определено количество пшеница в складовете, но възможностите за износ може да бъдат ограничени, ако държавата направи интервенция и закупи пшеница, с която да гарантира вътрешното потребление до реколта 2023. Става въпрос за покупка на значително количество – около 1,5 млн. тона", обясни Петков.

Производителят подчерта, че в момента целта е осигуряване на продоволствената сигурност на държавата, въпреки че Държавният резерв по закон би следвало да подсигури такава за определен период.

"Би следвало в складовете на държавния резерв да има количество, достатъчно за 60 дни. Виждаме, че в случая презапасяването ще е за близо година и половина", коментира Петков.

Според него все още не е сигурно къде ще се съхранява изкупената пшеница и какви са реалните количества в страната. 

"Може голяма част от нея вече да е договорена и продадена. По актуалните справки има налични около 3-3,5 милиона тона. Но това, че е на съхранение в България, не значи, че пшеницата е българска", подчерта производителят. 

Той прогнозира, че българските земеделци ще увеличат площите със слънчоглед през тази година и при добра реколта да запълнят нишата на пазара.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК