Кристиан може да излезе от затвора 3-4 г. след присъдата за убийството на Цветков?

По закон се приспада времето, в което той е бил "под стража" и "домашен арест"

05.03.2022 | 19:03 Редактор: Елеонора Танева

Кристиан Николов, който беше осъден на 9 години затвор за смъртта на Милен Цветков, може да излежи само 3 години. След решението на магистратите вчера, Николов остава под "домашен арест" до окончателното произнасяне и на третата инстанция. 

Писателят Александър Шпатов е работил като редактор в предаването на Милен Цветков. Спомня си последния им разговор месеци преди фаталния Великден.

"Бяхме си разменили съобщения за Нова година. Аз му бях написал, че съм убеден, че това ще е по-хубава година от предишната, за него лично. Тя като че беше, защото той беше започнал работа, но за съжаление... помним какво се случи", разказва Александър Шпатов.

Близо две години по-късно той приема присъдата от 9 години затвор равнодушно.

"На всеки, който по един или друг начин скърби за Милен, всяка присъда ще се струва малка. Него го няма и каквато и присъда да бъде наложена в крайна сметка, колкото и години това момче да лежи в българския затвор, това няма да го върне", коментира писателят.

"При приетата от съда форма на вина, законът предвижда лишаване от свобода между 3 и 15 години. Съдът определени по средата – 9 години. Очевидно е приел, че има баланс между смекчаващите и отежняващите вината обстоятелства", заяви адвокат Людмил Рангелов.

По закон от присъдата на виновния се приспада времето, в което той е бил под стража и домашен арест.

"Ако в местата за лишаване от свобода му се даде шанс да работа и два работни дни му се зачитат за 3 излежани, може още да се намали присъдата. И в крайна сметка може би 3-4 години след като влезе в затвора, вече би имал право на предсрочно условно освобождаване", изчисли адвокатът.

Докато започне да излежава присъдата си, Николов ще остане под домашен арест. А близките на Милен остават със спомена и примера, които той оставя след себе си.

"Имаше толкова много поводи, в които той беше нужен, включително и в момента. Представям си как ги прави на салата един след друг всички путинофили. Да използваме повода да си спомним за Милен и да помислим какво би казал сега той - би бил яростен защитник на мира, би говорил истината", убеден е Александър Шпатов.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
Аз
преди 2 години
Който може да си плати...цари безсъвестност и карането в дрогирано състояние ще продължи за съжаление. Сигнализирай за неуместен коментар